Οι τράπεζες πρέπει να ενθαρρύνουν τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας προς όφελος της οικονομίας, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος στην εφημερίδα Financial Times.

«Μετά από μία τόσο βαθιά κρίση, χρειαζόμαστε ισχυρές συγχωνεύσεις (στην οικονομία). Η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί» δήλωσε ο διοικητής, προσθέτοντας: «Έχω καλέσει τις τράπεζες να επιδιώξουν συγχωνεύσεις σε άλλους κλάδους (της οικονομίας), ώστε να γίνουν περισσότερο αποδοτικοί και ανταγωνιστικοί. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά επωφελές για την οικονομία: Θα άνοιγε τον δρόμο για βιώσιμη ανάπτυξη και, πιο σημαντικό, για αύξηση της απασχόλησης» δήλωσε ο διοικητής.

Ο κ. Προβόπουλος επικαλέσθηκε την επιτυχή διαδικασία συγχωνεύσεων στον ίδιο τον τραπεζικό τομέα ως σημείο αναφοράς για την υπόλοιπη οικονομία. Από 18 εμπορικές τράπεζες το 2009, η Ελλάδα έχει τώρα μόνο τέσσερις συστημικές τράπεζες, μία μικρή ιδιωτική τράπεζα και λίγες περιφερειακές συνεταιριστικές τράπεζες. «Υπήρξε πολύ μεγάλη συγχώνευση του τραπεζικού τομέα. Οι βιώσιμες τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πλήρως, ενώ 12 μη βιώσιμες τράπεζες, που δεν μπόρεσαν να αντλήσουν τα αναγκαία ιδιωτικά κεφάλαια, εκκαθαρίστηκαν. Όλα αυτά έγιναν εν μέσω της κρίσης, χωρίς ούτε ένας καταθέτης να υποστεί ζημιά», δήλωσε ο διοικητής.

Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι «ήταν εξαιρετικά θετική η υποδοχή από τις αγορές των αποτελεσμάτων των ασκήσεων αντοχής (των τραπεζών) που κάναμε, καθώς οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's και Fitch ανέφεραν σε ανακοινώσεις τους ότι οι εκτιμήσεις τους είναι παραπλήσιες με τις δικές μας». «Η υποδοχή προκάλεσε μία αλυσιδωτή αντίδραση, με τρεις συστημικές τράπεζες να επιστρέφουν στις αγορές με εξαιρετικά επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίων. Η τέταρτη συστημική τράπεζα έχει ξεκινήσει επίσης τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, που αναμένω ότι θα είναι επιτυχής», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Οι αυξήσεις κεφαλαίων τον περασμένο μήνα από την Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank και την Eurobank, συνολικού ύψους 5,9 δισ. ευρώ, υπερκαλύφθηκαν κατά πολύ. Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ολοκληρώσει μία αύξηση κεφαλαίου 2,5 δισ. ευρώ αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν την απομόχλευσή τους φέτος, παρά τις προβλέψεις για ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 0,6%. «Είναι σαφές ότι η επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να στηριχθεί από επαρκή πιστωτική επέκταση. Κατά τα πρώτα στάδια της ανάκαμψης, ωστόσο, η προσφορά πιστώσεων θα είναι περιορισμένη και οι τράπεζες θα πρέπει να κατευθύνουν τις πιστώσεις στις πιο αποδοτικές εταιρείες και κλάδους της οικονομίας» δήλωσε.