Συνέντευξη στο NEWPOSTER παραχώρησε ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως μόνο το πλεόνασμα δεν αρκεί και πως χρειάζεται συνεχής προσπάθειες από τη χώρα για να τηρεί τα συμφωνηθέντα. Επιπλέον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου διάσωσης. 

Σύντομα κοντά σας το τεύχος Μαΐου του NEWPOSTER. Κατεβάστε την εφαρμογή ΕΔΩ.

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Τον Ιούνιο του 2012 τα μηνύματά του για την Ελλάδα ήταν αυστηρά και απογοητευτικά. Κουνούσε το δάχτυλο στους Έλληνες αξιωματούχους, μιλούσε για αποτυχία του προγράμματος, για «παγωμένες» ιδιωτικοποιήσεις, ελάχιστες μεταρρυθμίσεις και φτωχά φορολογικά έσοδα.

Και με τη γλαφυρή γλώσσα και τον τεχνοκρατικό λόγο -πολλές φορές μεταφράζεται και σε ειρωνεία- που συχνά πυκνά χρησιμοποιεί  προειδοποιούσε: «Αν με κάποια μέτρα τα έκαναν μαντάρα τον Μάιο, θα αναγκαστούν να τα πάρουν τον Οκτώβριο».

Πάντα υπέρμαχος του Μνημονίου, δεν αφήνει ποτέ κανένα περιθώριο παρέκκλισης. Πολλές φορές είναι αυτός που κρύβεται πίσω από τον «κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο» που διατηρεί την ανωνυμία του και προειδοποιεί αυστηρά για νέα μέτρα, νέο μνημόνιο ή διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Και αν και δηλώνει φιλέλληνας, δεν είναι λίγες οι φορές που με τις διαρροές του έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Αποκορύφωμα των ανώνυμων δηλώσεών του ήταν το περιστατικό του περασμένου Νοεμβρίου, όταν πηγή των Βρυξελλών -που εκ των υστέρων υποστηρίχθηκε πως ήταν ο Τόμας Βίζερ- δήλωνε ευθαρσώς: «Θα πάμε πρώτα για σκι (σ.σ.: εννοώντας τις χειμερινές διακοπές του Φεβρουαρίου) και μετά θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της Τρόικας με την Ελλάδα».

Η «ανώνυμη» δήλωση αυτή είχε προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στο οικονομικό επιτελείο στην πλατεία Συντάγματος, ωστόσο, αργότερα ο Τόμας Βίζερ φαίνεται πως επιβεβαιώθηκε, καθώς η Τρόικα πράγματι επέστρεψε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Τόμας Βίζερ μιλά με όλους, αγαπητός στο Βερολίνο, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και με την Ουάσινγκτον και το ∆ΝΤ. 

Γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια την πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και είναι ο άνθρωπος που αξιολογεί τις ελληνικές προσπάθειες και την απόδοσή τους πριν από κάθε κρίσιμο Eurogroup.

∆εινός υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων, μίλησε πρώτος και ανοιχτά για απολύσεις στο δημόσιο τομέα, όταν στην Ελλάδα το θέμα θεωρείτο ακόμα ταμπού, που δεν θα αργούσε όμως να σπάσει.

Πέρυσι τον Μάρτιο δήλωνε χαρακτηριστικά πως είχε εμπιστοσύνη «πως η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα ώστε η Ελλάδα να μπει στο δρόμο για να φτιάξει έναν ανανεωμένο, “αδυνατισμένο” και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα». Ήταν μια πρόγευση του τι θα επακολουθούσε λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2013.

Ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euro Working Group, δέχτηκε χωρίς περιστροφές να απαντήσει στις ερωτήσεις του Newposter για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την πιθανή νέα χρηματοδότηση της χώρας. 

Αναγνωρίζει σαφώς την ελληνική προσπάθεια και τις θυσίες του ελληνικού λαού. ∆ιατηρεί, ωστόσο, τις επιφυλάξεις του τόσο για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και του ύψους αυτού, ενώ δεν αποκλείει ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, δηλαδή ένα νέο δάνειο. 

Υπενθυμίζει πως από μόνο του το πρωτογενές πλεόνασμα δεν αρκεί ώστε να ενεργοποιηθεί η δέσμευση του Eurogroup από τον Νοέμβριο του 2012 για περαιτέρω μέτρα για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ εμφανίζεται βέβαιος μόνο για ένα πράγμα: Κάθε νέα βοήθεια συνοδεύεται από νέους όρους.

 

NP: Κύριε Βίζερ, πώς αξιολογείτε την πορεία της Ελλάδας από την αρχή της κρίσης;

Η Ελλάδα έχει κάνει πράγματι μια τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Η δημοσιονομική της κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά και τώρα έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι έχει ήδη επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, αρχίζουν να εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα, με την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τη βελτίωση της θέσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το τρέχον έτος.

 

NP: Το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης. Τι πρέπει να περιμένουν οι Έλληνες;

Η επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρηματοδοτήσει τις τρέχουσες δημόσιες δαπάνες της, χωρίς περαιτέρω δανεισμό, και είναι ως εκ τούτου πολύ καλό βήμα στην πορεία προς μια μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Ωστόσο, η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να διατηρήσει αυτήν τη θέση για τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις λοιπές υποχρεώσεις της, ιδιαίτερα τον τόκο που καταβλήθηκε για το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους και τις επικείμενες εξαγορές χρέους. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν τον ∆εκέμβριο του 2012 να εξετάσουν πρόσθετα μέτρα για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας όταν επιβεβαιωθεί ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της.

NP: Εκτιμάτε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας -νέο μνημόνιο- που θα φέρει νέα μέτρα για τον ελληνικό λαό;

Ο προσδιορισμός ενός πιθανού χρηματοδοτικού κενού και οι συζητήσεις για το πώς μπορεί να καλυφθεί μπορούν να αρχίσουν μόνο όταν ολοκληρωθεί η τέταρτη αναθεώρηση. Τότε μόνο θα είναι δυνατόν να προσδιοριστεί εάν η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη. Η χρηματοδοτική βοήθεια συνοδεύεται πάντοτε με ένα σύμφωνο προϋποθέσεων. Πρόκειται για μέτρα πολιτικής που συμφωνούνται μεταξύ των δανειστών και της χώρας δανεισμού για να βοηθηθεί η τελευταία να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της.

 

NP: Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να καλύψει το δημοσιονομικό κενό με την έξοδο στις αγορές. Η Τρόικα, από την άλλη μεριά, κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για παράδειγμα, αντιστέκεται στην ελληνική απαίτηση να χρησιμοποιηθούν ανεκμετάλλευτα χρήματα από το δεύτερο πακέτο, προβάλλοντας τη θεωρία πως τα χρήματα αυτά μπορεί να χρειαστούν αργότερα για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών. Για ποιο λόγο η Ελλάδα δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για δημοσιονομικούς σκοπούς σήμερα και να δεχθεί περαιτέρω βοήθεια στο μέλλον, εφόσον χρειαστεί, για περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

Έχει συμφωνηθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συμπληρώσουν τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες τους πρώτα και κύρια μέσω ιδιωτικών πηγών. Ωστόσο, εάν αυτό δεν είναι εξ ολοκλήρου εφικτό, το ποσό των χρημάτων που προοριζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο πλαίσιο του προγράμματος πρέπει να παραμείνει διαθέσιμο, παρά να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς. ∆ιαφορετικά, κινδυνεύουμε να υπονομευτεί η σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

 

NP: Πώς μπορεί να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους;

Εάν η Ελλάδα διατηρεί πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και συνεχίζει να εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της θα μπορούσε να επιτευχθεί.

 

NP: ∆έχεστε κριτικές από κάποιους που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για τις μεταρρυθμίσεις να «δουλευτούν» μέσα στην οικονομία. Επιπλέον η ένταση και η αλληλουχία των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος αύξησαν δραματικά την κρίση ρευστότητας και οδήγησαν στην κατάρρευση του ονομαστικού ΑΕΠ, υπονομεύοντας την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει το χρέος της. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό; 


Εξαιτίας των αργών ρυθμών στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που σχεδιάστηκαν από την έναρξη του προγράμματος, η επίδραση αυτών των μεταρρυθμίσεων στην οικονομική ανάπτυξη υπήρξε λιγότερο επωφελής απ’ ό,τι αναμενόταν, ωστόσο τώρα αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς. Η δέσμευση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για να βοηθήσει την Ελλάδα με την εξυπηρέτηση του χρέους της, μόλις επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, εξακολουθεί να ισχύει. Όπως, όμως, ήδη αναφέρθηκε, η δέσμευση αυτή εξαρτάται πάντα από την πλήρη εφαρμογή όλων των όρων που περιέχονται στο πρόγραμμα.