Αμετάβλητο αναμένεται να διατηρήσει στο επίπεδο του 0,25% το επίπεδο του βασικού της επιτοκίου κατά τη σημερινή συνεδρίαση της διοικούσης της επιτροπής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Αντίστοιχα, δεν αναμένεται να προχωρήσει σε άλλα μέτρα νομισματικής πολιτικής, τουλάχιστον έως την επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, εκτιμούν αναλυτές και στελέχη της αγοράς που απάντησαν σε σχετική έρευνα του πρακτορείου Ρόιτερς. 

Το ενδιαφέρον της αγοράς, ωστόσο, έχει στραφεί στην προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα στις 15:30 ώρα Ελλάδος, συνέντευξη του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία εξακολουθητικά εμφανίζει χαμηλό πληθωρισμό. 

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 0,7% τον μήνα Απρίλιο, έναντι 0,5% τον Μάρτιο, αλλά διατηρήθηκε χαμηλότερα του αναμενομένου. Σε έρευνα του Ρόιτερς, 40 εκ των 52 ερωτηθέντων οικονομολόγων και στελεχών της χρηματαγοράς διετύπωσαν την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να προσεγγίσει το επίπεδο του 0,5% κατά το αμέσως προσεχές διάστημα ή να καταγράψει σημαντική υποχώρηση από τα παρόντα επίπεδά του. 

Πέραν της μεταβολής των επιτοκίων της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης στη διάθεσή της εργαλεία τόνωσης της ρευστότητας, σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο.

TAGS