current views are: 2

10 Μαΐου 2014
Δημοσίευση14:26

Με ευθύνη Θεοχάρη χάνονται εκατομμύρια ευρώ από φόρους και δασμούς

Ζηµία 80-90 εκατομμύρια ευρώ προκαλείται, όπως αποκάλυψε το NEWPOSTER, για το ελληνικό δηµόσιο από τη µη είσπραξη ΦΠΑ και δασµών. 

Δημοσίευση 14:26’
αρθρο-newpost

Ζηµία 80-90 εκατομμύρια ευρώ προκαλείται, όπως αποκάλυψε το NEWPOSTER, για το ελληνικό δηµόσιο από τη µη είσπραξη ΦΠΑ και δασµών. 

Ζηµία 80-90 εκατομμύρια ευρώ προκαλείται, όπως αποκάλυψε το NEWPOSTER, για το ελληνικό δηµόσιο από τη µη είσπραξη ΦΠΑ και δασµών. 

Σύντομα κοντά σας το τεύχος Μαΐου του NEWPOSTER. Κατεβάστε την εφαρμογή ΕΔΩ.

Γράφει ο Γιώργος Ευθυμίου

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από φόρους και δασμούς, που δεν επιβαρύνουν τους πολίτες, και τα οποία θα μπορούσαν να μπουν στα κρατικά ταμεία, αφήνει να χάνονται καθημερινά το υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που εξαντλεί όλη την αυστηρότητά του σε συνταξιούχους και μισθωτούς.

Το μεγάλο σκάνδαλο με τα έσοδα που εξαφανίζονται ως διά μαγείας, που «κάνουν φτερά», λόγω της ακαμψίας συγκεκριμένων στελεχών του οικονομικού επιτελείου, αφορούν στον ΦΠΑ και τους δασμούς που δεν εισπράττονται από τα χιλιάδες δέματα, τα οποία φτάνουν ταχυδρομικώς στην Ελλάδα και διανέμονται στο εσωτερικό της χώρας από τα ΕΛΤΑ.

Κάθε μέρα Cargo και επιβατικά αεροπλάνα φθάνουν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας πακέτα και αλληλογραφία από όλο τον κόσμο με προορισμό περιοχές της Ελλάδας. Υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο τουλάχιστον 1.600 τέτοια δέματα ξεφορτώνονται σε ελληνικό έδαφος, δηλαδή περισσότερα από 550.000 το χρόνο. Από αυτά τα πακέτα, τα οποία μπορούν να περιέχουν από ένα βιβλίο που έχει παραγγείλει ένας ιδιώτης στο amazon ή στο e-bay, μέχρι ολόκληρη παρτίδα με iPhone που περιμένει κάποιος επιχειρηματίας ή καταστηματάρχης από την Κίνα, κατά μέσο όρο εκτελωνίζεται μόνο το 3%. Τα υπόλοιπα αποστέλλονται, χωρίς έλεγχο, σε όλη τη χώρα και χωρίς να έχουν εισπραχθεί τα νόμιμα έσοδα. 

Ο λόγος είναι εξωφρενικός. Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει μόνο 2 με 3 τελωνειακούς υπαλλήλους τη μέρα, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, οι οποίοι εκτελωνίζουν περίπου 15 πακέτα ο καθένας. 
Συνολικά δηλαδή, η αρμόδια Αρχή ελέγχει το πολύ 50 από τα 1.600 δέματα που φθάνουν καθημερινά στη χώρα.

Η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο από τη μη είσπραξη ΦΠΑ και δασμών υπολογίζεται ετησίως στα 80-90 εκατ. ευρώ. Άλλα 3 εκατ. ευρώ χάνουν το χρόνο τα Ελληνικά Ταχυδρομεία από τα τέλη, τα οποία έχει πληρώσει, ήδη, ο παραλήπτης, για παράδειγμα, στο amazon και δεν αποδίδονται ποτέ στα ΕΛΤΑ, καθώς δεν έχει γίνει ο εκτελωνισμός και δεν υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα, ώστε να αποσταλούν και να γίνει η είσπραξη. Αρκεί να φανταστεί κανείς τον ΦΠΑ που χάνει το κράτος από μια παρτίδα κινητών τηλεφώνων, τα οποία φτάνουν από κάποια χώρα της Ασίας στα χέρια ενός καταστηματάρχη, χωρίς να έχουν φορολογηθεί και τα οποία, όμως, πωλούνται στην ελληνική αγορά σε τιμή που συμπεριλαμβάνει τους φόρους. Για να μην αναφερθεί το γεγονός ότι τόσες χιλιάδες δέματα κυκλοφορούν επί της ουσίας παράνομα, χωρίς κανέναν έλεγχο ως προς το περιεχόμενο, σε όλη τη χώρα από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Γαύδο. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο ό,τι παραλαμβάνεται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και όχι τα πακέτα που φθάνουν από το εξωτερικό στα υπόλοιπα αεροδρόμια, στα λιμάνια της χώρας ή μεταφέρονται μέσω ΟΣΕ.

Για να λυθεί το ζήτημα, η διοίκηση των ΕΛΤΑ έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να αποκτήσει το δικαίωμα εκτελωνισμού, με τους τελωνειακούς υπαλλήλους του να έχουν επιτελικό ρόλο και το γενικότερο έλεγχο, ενώ τα ταχυδρομεία να διαθέσουν το προσωπικό για να φέρει εις πέρας τη διαδικασία, ώστε να αποδίδονται στο ελληνικό δημόσιο φόροι και δασμοί. Για να γίνει πράξη, όμως, αυτή η πρόταση, επειδή νομοθετικά χρειάζεται ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), το συναρμόδιο υπουργείο Μεταφορών έχει πει το «ναι», όμως το ζήτημα έχει κολλήσει στο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που θα έπρεπε πρώτο να προωθήσει το θέμα και δεν είναι άλλος από το Γενικό Γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη… 


σχετικα αρθρα