Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε από το υψηλό 2,5 ετών στο οποίο είχε διαμορφωθεί νωρίτερα, καθώς ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι φάνηκε να «ανοίγει την πόρτα» στη λήψη περαιτέρω μέτρα νομισματικής στήριξης τον Ιούνιο.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρηθεί αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα – που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο πολύ χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη – μπορεί να λάβει μέτρα τον επόμενο μήνα που θα δημοσιοποιηθούν οι προβλέψεις του επιτελείου της (για την μεσοπρόθεσμη πορεία του πληθωρισμού).

«Στο τέλος αυτής της συζήτησης, θα έλεγα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο (της ΕΚΤ) αισθάνεται άνετα με τη λήψη μέτρων την επόμενη φορά, αλλά θέλουμε να δούμε προηγουμένως τις προβλέψεις του επιτελείου της που θα γίνουν γνωστές στις αρχές Ιουνίου», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης Euro Stoxx 50 αυξήθηκε κατά 0,5% στις 3.178,17 μονάδες, ενώ πριν από τις δηλώσεις Ντράγκι διαμορφωνόταν στις 3.153,03 μονάδες. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του γερμανικού δημοσίου υποχώρησε κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,46%, ενώ οι αποδόσεις άλλων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν κατά 6 μονάδες βάσης στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. Η ισοτιμία του ευρώ, η οποία ανέβαινε προηγουμένως και έφθασε μία ανάσα από το επίπεδο των 1,40 δολαρίων, καθώς οι επενδυτές ήθελαν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να λάβει μέτρα, υποχώρησε μετά την παραπάνω δήλωση του Ντράγκι κατά 0,2% στα 1,3989 δολάρια. Προηγουμένως, το ευρώ είχε φθάσει στα 1,3993 δολάρια, που είναι υψηλό επίπεδο 2,5 ετών.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε στην εισαγωγική του ομιλία ότι τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι συνεχίζεται η συγκρατημένη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις των αξιωματούχων της Φρανκφούρτης.

Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Ντράγκι, τα τελευταία στοιχεία είναι συνεπή με την εκτίμηση της ΕΚΤ για μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, την οποία θα ακολουθήσει μία σταδιακή ανοδική κίνηση του δείκτη τιμών καταναλωτή. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε έμμεσα και στους κινδύνους από την ουκρανική κρίση. «Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης συνεχίζουν να είναι καθοδικοί. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, καθώς και οι εξελίξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών μπορεί να έχουν τη δυναμική να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντράγκι αντιμετώπισε με ελάχιστα συγκαλυμμένη ειρωνεία τις προτροπές κορυφαίων Γάλλων πολιτικών και διεθνών οικονομικών οργανισμών – όπως το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ – που έκαναν συστάσεις στην ΕΚΤ να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της, τονίζοντας ότι οι συστάσεις αυτές κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος.

«Τις λίγες τελευταίες ημέρες λάβαμε αρκετές συμβουλές από πολιτικά πρόσωπα (και) από Οργανισμούς για σχεδόν τα πάντα. Είμαστε ασφαλώς ευγνώμονες για αυτές τις συμβουλές», δήλωσε, προσθέτοντας: «Αλλά γνωρίζετε ότι με βάση τη συνθήκη είμαστε ανεξάρτητοι. Επομένως οι άνθρωποι πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι εάν αυτές (οι προτροπές) μπορούν να θεωρηθούν ως απειλή στην ανεξαρτησία μας, αυτό θα προκαλούσε μακροχρόνια ζημιά στην αξιοπιστία μας».