Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν βιάζεται να αποφασίσει για το ενδεδειγμένο μέγεθος του ισολογισμού της, αλλά, εάν το μειώσει στα προ της κρίσης επίπεδα, αυτό θα συμβεί σε ένα διάστημα 5 έως 8 ετών, δήλωσε η Πρόεδρός της Τζάνετ Γέλεν.

Στην κατάθεσή της σε Επιτροπή της Γερουσίας, η κυρία Γέλεν είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για το χαρτοφυλάκιο ενεργητικού της Fed, το οποίο διογκώθηκε στα 4,5 τρισ. δολάρια από περίπου 800 δισ. δολάρια το 2007.

Η εκτίναξη του ενεργητικού έγινε μετά από τρεις γύρους αγορών περιουσιακών στοιχείων από τη Fed για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία που κλονίσθηκε από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009.

Η Fed, που δεν είναι ικανοποιημένη με την ανάκαμψη της οικονομίας, συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα αξίας 45 δισ. δολαρίων κάθε μήνα, αν και οι αγορές αυτές αναμένεται να σταματήσουν αργότερα στο έτος.

«Δεν έχουμε αποφασίσει - και πιθανόν θα περιμένουμε για να αποφασίσουμε όταν ομαλοποιηθεί η πολιτική - για το ποιος θα είναι ο μακροχρόνιος ισολογισμός μας», δήλωσε η Γέλεν στους βουλευτές, προσθέτοντας ότι αυτός θα είναι «σημαντικά χαμηλότερος» από τον σημερινό.

Αν και η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να πουλήσει ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια που έχει αποκτήσει κατά το παρελθόν, έστειλε το μήνυμα ότι πιο πιθανό θα είναι να κρατήσει έως τη λήξη τους τα περιουσιακά στοιχεία του ισολογισμού της.
«Εάν κάνουμε αυτό και τίποτε άλλο, θα χρειασθεί πιθανόν από 5 έως 8 χρόνια για να μειώσουμε (τον ισολογισμό) στα προς της κρίσης επίπεδα», δήλωσε η κυρία Γέλεν.

Το χρονοδιάγραμμα των 5 έως 8 ετών εναρμονίζεται σε γενικές γραμμές με τις εκτιμήσεις ιδιωτών οικονομολόγων και ένα κείμενο οικονομολόγων της Fed που δημοσιοποιήθηκε πέρυσι.