Το ποσοστό της ανεργίας στην Πορτογαλία μειώθηκε στο 15,1% το πρώτο τρίμηνο του 2014 από 15,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2013, συνεχίζοντας την πτωτική τάση που είχε αρχίσει να καταγράφεται πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών (INE) της χώρας.

Για το 2014 συνολικά η πορτογαλική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπουν ότι η ανεργία στη χώρα θα ανέλθει στο 15,4%, έναντι του 16,3% που είχε καταγραφεί το 2013.

Το ποσοστό της ανεργίας υποχωρεί από το πρώτο τρίμηνο του 2013, όταν είχε φθάσει σε ιστορικό υψηλό (17,5%), ένα ποσοστό μάλιστα που είχε αναθεωρηθεί προς τα κάτω από το INE, που αρχικά εκτιμούσε πως ανερχόταν σε 17,7%.

Τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, η Πορτογαλία κατέγραφε 788.100 ανέργους, ήτοι αριθμό χαμηλότερο κατά 15% σε ετήσια βάση και 2,5% σε τριμηνιαίο επίπεδο, διευκρίνισε το INE σε ανακοίνωσή του.

Η υποχώρηση της ανεργίας αφορά κατά κύριο λόγο τις γυναίκες, τους νέους 25 ως 34 ετών και εκείνους που διαθέτουν πτυχίο ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.

Σε μια συγκυρία οικονομικής κρίσης η οποία έχει προκαλέσει ένα σημαντικό κύμα μετανάστευσης, ο ενεργός πληθυσμός της Πορτογαλίας συνέχισε να μειώνεται, φθάνοντας τα 5,21 εκατομμύρια και καταγράφοντας πτώση 1,3% σε ετήσια βάση και 1,2% σε τριμηνιαία.

Στην πληθυσμιακή ομάδα των νέων 15 ως 24 ετών το επίπεδο της ανεργίας στο μεταξύ αυξήθηκε ξανά αντίθετα με τη γενική τάση, φθάνοντας το 37,5% το πρώτο τρίμηνο του 2014 από 36,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Ο αριθμός των προσώπων τα οποία έχουν εργασία ανέρχεται σε 4,43 εκατομμύρια, είναι δηλαδή αυξημένος κατά 1,7% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, αλλά μειωμένος κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αυτή η μείωση των προσώπων που έχουν απασχόληση σε τριμηνιαίο επίπεδο αφορά κυρίως τους άνδρες, τα πρόσωπα πάνω από 65 ετών και τον πρωτογενή τομέα.

Έπειτα από δυόμισι χρόνια ύφεσης, η πορτογαλική οικονομία επανήλθε στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς.

Η Πορτογαλία, η οποία είχε συνάψει συμφωνία δανεισμού με τη διεθνή τρόικα των δανειστών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) πριν από τρία χρόνια, θα βγει από το Μνημόνιό της την 17η Μαΐου, αλλά έχει δεσμευθεί να συνεχίσει να εφαρμόζει ένα σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.