Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα επιτρέψουν στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να παρέχουν τιμές που θα καθορίζονται από την αγορά για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες που προσφέρουν. 

Η κυβέρνηση θα δώσει το πράσινο φως ώστε η τιμολόγηση να καθορίζεται από τις δυνάμεις της αγοράς υπό την προϋπόθεση ότι αυτό είναι νόμιμο και δίκαιο για τους καταναλωτές, όπως αναφέρουν το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας των Πληροφοριών και η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, ο φορέας κρατικού σχεδιασμού, σε κοινή ανακοίνωση που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η νέα πολιτική θα τεθεί σε ισχύ από τις 10 Μαΐου. 

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να προχωρούν σε μεγάλες εκπτώσεις ή να κάνουν παραπλανητικές διαφημίσεις, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο οι τιμές να συνεχίσουν να υπόκεινται σε κάποιας μορφής ρυθμιστικό έλεγχο. 

Η νέα απελευθέρωση των τιμών θα επιτρέψει στις τρεις κρατικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Κίνας – China Mobile Ltd., China Telecom Corp. και China Unicom (Hong Kong) Ltd. – να διαμορφώσουν τις δικές τους τιμές στον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Προηγουμένως οι εταιρείες έπρεπε να εξασφαλίζουν την έγκριση των σχεδίων τους από την κυβέρνηση. 

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους η κυβέρνηση έδωσε άδειες σε 11 ιδιωτικές εταιρείες για να αναλάβουν τη διαχείριση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας με βάση μισθώματα από τους τρεις κρατικούς φορείς, σε μια κίνηση για την απελευθέρωσε της αγοράς που ελέγχεται επί μακρόν από την κυβέρνηση.