Ως αναληθή χαρακτηρίζει το υπουργείο οικονομικών το δημοσίευμα του Βήματος για αναβολή της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και καθυστέρηση των δόσεων προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «οι πληροφορίες που επικαλούνται είναι αναληθείς. Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα γίνει πριν από το τέλος Μαΐου και σε κάθε περίπτωση νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το ανακοινωθέν του Eurogroup της 5ης Μαΐου. Ως γνωστόν, το ανακοινωθέν έθετε τη συνεδρίαση αυτή στις αρχές Ιουνίου».

Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό το Υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2014 -2018. 

«Το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει στην ενδιάμεση περίοδο 2015-2016 σύμφωνα με το Πρόγραμμα, υπερκαλύπτεται από την καλύτερη επίδοση του 2014, από τις θετικές επιπτώσεις στα έσοδα και στις δαπάνες που έχουν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, καθώς από τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία που προβλέπονται από την έξοδο στις αγορές τραπεζών και επιχειρήσεων» τονίζει το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα έκανε λόγο για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ για το 2015 και άνω των 3 δισ. ευρώ για το 2016 που βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος (MEFP) η οποία καταρτίζεται από τον επικεφαλής της αποστολής του στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν.

Παράλληλα το Βήμα κάνει λόγο για έντονο παρασκήνιο γύρω από τον καθορισμό της ημερομηνίας της συνεδρίασης. Όπως αναφέρει η αρχική ημερομηνία (παρότι δεν είχε εγγραφεί στην επίσημη ατζέντα του Εκτελεστικού Συμβουλίου) ήταν η 16η Μαΐου. Φαίνεται ωστόσο ότι το υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ δεν κατέληξαν στην Αθήνα σε τελική συμφωνία για κάποιες λεπτομέρειες-προαπαιτούμενα του κειμένου και έτσι η αποστολή του τελικού υπογεγραμμένου εγγράφου στην Ουάσιγκτον δεν έγινε εγκαίρως. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΔΝΤ το κείμενο πρέπει να αποστέλλεται στο Συμβούλιο δύο εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση.   

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αλλά και το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ως το μεσημέρι της Παρασκευής (9 Μαΐου) το τελικό κείμενο δεν είχε αποσταλεί στο Συμβούλιο του ΔΝΤ. Ετσι η πιο πιθανή ημερομηνία συνεδρίασης, αν χαθεί και η 23η  Μαΐου, είναι πλέον η Παρασκευή 30 Μαΐου (εκτός νέου απροόπτου).