Πτωτικά κινείται και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3767 δολ. από το επίπεδο των 1,3758 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3765 δoλ.

Το ευρώ κινείται στην τροχιά των μέτρων που θ΄ανακοινώσει τον επόμενο μήνα η ΕΚΤ, στα οποία περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ V. Costancio επεσήμανε ότι η ανατίμηση του ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια συνέβαλε μόλις κατά 0,5% στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ μελετά να αναλάβει δράση, όπως εμμέσως πλην σαφώς εξήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της Μ. Ντράγκι, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων παρατηρήθηκε σήμερα έντονη συναλλακτική δραστηριότητα η οποία συνοδεύτηκε όμως από την αύξηση των αποδόσεων. Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 82 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 86 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 6,22% από 6,07% που ήταν την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,46% να διευρυνθεί στο 4,76% από 4,62% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στο χρόνο κυμαίνονταν στα 0,606%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,516%, το εξάμηνο παρέμεινε στο 0,431%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,336%. Τέλος, στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,266%.