Την επιστημονική διοργάνωση της ημερίδας με θέμα ««Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Ευρώπη» στο Μέγαρο Μουσικής ανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην αλλαγή πολιτικής που χρειάζεται η Ευρώπη, στην επιτάχυνση της δημοσιονομικής και πολιτικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη αλλά και στην εφαρμογή πολιτικών τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας για την βραχυχρόνια αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ύφεσης.
 
Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδήμος παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τόσο ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και ως προς την εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, σημειώνοντας τους μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης, σε σύγκριση και με τις ΗΠΑ από το 2007 μέχρι σήμερα και τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας, ειδικά στους νέους.
 
«Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης η πτώση του ΑΕΠ και η άνοδος της ανεργίας είναι ασυνήθιστα μεγάλες, προσθέτοντας πως παρά το θετικό μομέντουμ και τη βελτίωση του κλίματος τα τελευταία τρίμηνα, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανισότητες και ανισορροπίες μεταξύ των χωρών μελών».
 
Σχετικά με τις δομικές αδυναμίες της Ένωσης, ο κ. Παπαδήμος υποστήριξε ότι οι εν λόγω αδυναμίες εμποδίζουν τη διάχυση της ανάκαμψης, προσθέτοντας ότι η συσσώρευση χρεών στο Νότο και οι κεφαλαιακές εκκρεμότητες στον τραπεζικό κλάδο δεν επιτρέπουν την ανάληψη των αναγκαίων δράσεων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
 
«Από τη μία πλευρά οι δημοσιονομικές ανισορροπίες εμποδίζουν την εφαρμογή επεκτατικών πολιτικών από τα κράτη που τις έχουν ανάγκη για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, ενώ από την άλλη οι αδυναμίες των τραπεζών στερούν από την πραγματική οικονομία χρηματοδοτικούς πόρους. Τα χειρότερα έχουν περάσει» σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για σημαντικά βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση προστασίας του ευρώ, όπως ο ESM, το δημοσιονομικό σύμφωνο και η τραπεζική ένωση».
 
Τέλος, υπογράμμισε τις σημαντικές λεκτικές και νομισματικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη στήριξη των οικονομιών και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο σύστημα, ενώ σημείωσε ότι όσο η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι ρυθμοί ανάκαμψης παραμένουν χαμηλοί, οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη είναι υψηλοί. «Είναι ανάγκη να αναληφθούν επιπλέον δράσεις για την ανακούφιση των οικονομιών του Ευρωπαϊκού Νότου, έως ότου αρχίσουν να αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια» σημείωσε ο κ. Παπαδήμος.
 
Συμπερασματικά, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να επιδιώξουν την ταχύτερη οικονομική ενοποίηση.Το πρόβλημα, όπως είπε, είναι ότι οι πολιτικές ηγεσίες δίνουν περισσότερη σημασία στην κοινή γνώμη της χώρας τους, γεγονός που εμποδίζει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Η νέα αρχιτεκτονική της ζώνης του Ευρώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό» υποστήριξε ο κ. Παπαδήμος, σημειώνοντας ότι είναι λάθος να περιμένουμε το ξέσπασμα άλλης μίας κρίσης για να προχωρήσουν δράσεις που θα διασφαλίζουν το ευρώ.