Βοσνία: Πάνω από 150 εκατ. ευρώ οι οφειλές ΦΠΑ στο κράτος

Βοσνία: Πάνω από 150 εκατ. ευρώ οι οφειλές ΦΠΑ στο κράτος

Οι οφειλές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το γραφείο του επικεφαλής δημόσιου κατήγορου στο Σεράγεβο.

Το ακριβές ποσό των οφειλών ανέρχεται σε 153,4 εκατ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά περίπου τα μισά είναι οφειλές σχεδόν δεκαετίας, που έχουν διαπιστωθεί πριν το 2005, όταν εισήχθη το ενιαίο εθνικό σύστημα ελέγχου καταβολής φόρων.

Το γραφείο του επικεφαλής δημόσιου κατήγορου και η Διοίκηση Έμμεσης Φορολογίας (UNO) σύστησαν νωρίτερα φέτος μία ειδική ομάδα έρευνας, προκειμένου να επεξεργαστεί το μοντέλο λειτουργίας της Κροατικής Υπηρεσίας Καταστολής της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (USKOK).

Η δημιουργία της κοινής ομάδας είχε ως αποτέλεσμα το ποσό που συλλέχθηκε από τον ΦΠΑ τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2014 να είναι κατά 50 εκατ. ευρώ υψηλότερο, έναντι του ΦΠΑ που συλλέχθηκε την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Ο επικεφαλής δημόσιος κατήγορος Γκόραν Σαλίχοβιτς και τα μέλη της ομάδας δήλωσαν ότι σύντομα θα κινηθούν ποινικές διώξεις σε δέκα μεγάλες υποθέσεις εταιρειών και ιδρυμάτων, που οφείλουν ΦΠΑ στο κράτος.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο