Συναντήσεις σε τακτική βάση και συγκεκριμένα δύο φορές τον μήνα θα έχουν ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και εκπρόσωποι των ηγέτιδων επιχειρήσεων και τραπεζιτών της χώρας, προκειμένου να εξετάζουν από κοινού την πορεία των στόχων που έχουν καθοριστεί, σε ποιο βαθμό τηρούνται οι προθεσμίες που έχουν τεθεί και τι είδους αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί.

Σε συνέντευξη Τύπου, έπειτα από σειρά συναντήσεων που είχε χθες με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού τομέα, ο κ.Βούτσιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες με τους τραπεζίτες, προσθέτοντας ότι η συνάντηση με τους εργαζομένους στις κατασκευές ήταν η πιο δύσκολη, λόγω της δυσμενούς περιόδου που διανύει ο κλάδος. “Η συνάντηση ήταν πολύ δύσκολη για μένα. Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε και θα πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα”, είπε.

Όσον αφορά τις επαφές με τους επικεφαλής διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Σερβία, ο κ.Βούτσιτς σημείωσε ότι καθορίστηκαν συγκεκριμένες κινήσεις στην κατεύθυνση βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στη χώρα. Για τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα διευκρίνισε ότι συμφωνήθηκαν οι λεπτομέρειες της αποπληρωμής των επιδοτούμενων δανείων, διαδικασία που αναμένεται να ενισχύσει την ρευστότητα των εγχώριων εταιρειών και να εγγυηθεί την οικονομική σταθερότητα.

Δάνεια σε δηνάρια θα χορηγηθούν στον πραγματικό τομέα της οικονομίας για περίοδο 6 μηνών (περίοδος χάριτος) συν 12 μήνες, και το επιτόκιο θα κυμανθεί μεταξύ 5 και 5,9%, ενώ η κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες, σημείωσε ο κ.Βούτσιτς. “Πιστεύω ότι θα επιτύχουμε σημαντική στήριξη των τραπεζών”, είπε, προσθέτοντας ότι συζήτησε με τους εκπροσώπους των διεθνών εταιρειών την παροχή κινήτρων για τους επενδυτές και για τη διαμόρφωση καλύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Σχολιάζοντας τα μέτρα για την καταπολέμηση της παραοικονομίας ο Σέρβος πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο πέντε σημείων, από την υλοποίηση του οποίου η κυβέρνηση προσδοκά σημαντικά αποτελέσματα.