Παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης της ενωμένης Ευρώπης, η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παραμένει υψηλή, ενώ στη Βουλγαρία το επίπεδό της είναι ακόμα ψηλότερο.

Αυτό είπε σήμερα ο αρμόδιος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη, επίτροπος Λάζλο Άντορ, σύμφωνα με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη πρέπει να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ανησυχητικά υψηλής, κατά τα λόγια του, νεανικής ανεργίας.

Όπως είπε ο επίτροπος στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ, σημαντικές ελπίδες στην κατεύθυνση αυτή εναποτίθενται σε νέα πρωτοβουλία που έχει σκοπό να περιορίσει τη νεανική ανεργία.

«Εμείς διεξάγουμε ενημερωτική εκστρατεία για την πρωτοβουλία που έχει γίνει ήδη δημοφιλής υπό την ονομασία «Εγγύηση νεανικής απασχόλησης» και στοχεύει στο χρονικό περιορισμό της ανεργίας των νέων σε τέσσερις μήνες το πολύ. Για τον σκοπό αυτό εμείς ενθαρρύνουμε την χρήση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κυρίως, τους πόρους του Κοινωνικού Ταμείου της ΕΕ».

Αυτό είπε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΒΝΤ ο Ευρωπαίος επίτροπος, σύμφωνα με τον οποίο η πρωτοβουλία «μοιάζει με ομπρέλα, κάτω από την οποία πρέπει να αναπτυχθούν πολλά σχέδια και μεταρρυθμίσεις».

Από το Κοινωνικό Ταμείο της ΕΕ προορίζονται για τη Βουλγαρία 1,5 δισ. ευρώ στη νέα εφτάχρονη προγραμματική περίοδο ενώ προβλέπεται επίσης η πρωτοβουλία αντιμετώπισης της νεανικής ανεργίας στη χώρα να υποστηριχτεί με άλλα πενήντα εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Άντορ.

«Προς όφελος του κοινωνικού συνόλου είναι η δημιουργία ευρέος φάσματος ευκαιριών για κάθε νέο να πιάσει δουλειά το ταχύτερο δυνατόν μετά την ολοκλήρωση της μόρφωσής του είτε ως μαθητευόμενος, είτε σε κάποια μορφή επιδοτούμενης απασχόλησης. Έτσι η μόρφωση των νέων δεν θα πάει χαμένη», πρόσθεσε ο επίτροπος.

Ο Λάζλο Άντορ εγκαινίασε σήμερα το πρόγραμμα «Οι νέοι σε κίνηση» που έχει στόχο να ενημερώσει τους νέους Βούλγαρους για τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και εργασίας σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Θέματα απασχόλησης, η μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης, η κοινωνική προσαρμογή των Ρομά και των προσφύγων ήταν τα κεντρικά θέματα της συζήτησης του επιτρόπου Λάζλο Άντορ με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι, όπως δήλωσαν οι δύο άνδρες στο βουλγαρικό και ξένο Τύπο μετά τη συνάντησή τους στη Σόφια.

Σε 12,2% του ενεργού πληθυσμού υπολογίζεται η ανεργία στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημόσιας Αρχής Απασχόλησης για τον περασμένο Μάρτιο.

Η νεανική ανεργία στη Βουλγαρία ανέρχεται σε 27%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.