Συνεχίστηκε και σήμερα η υποχώρηση του ευρώ σπάζοντας το φράγμα του 1,37 δολαρίων (1,3699). Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3723 δολ. από το επίπεδο των 1,3758 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3703 δολ.

Αρνητικά επηρέασε το ευρώ σήμερα η επιδείνωση που εμφάνισε ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, τον οποίο καταρτίζει το ινστιτούτο ZEW, για πέμπτο συνεχή μήνα. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο λήψης μη συμβατικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον επόμενο μήνα. Την προοπτική αυτή φαίνεται να στηρίζει και η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal. Σύμφωνα με αυτό η γερμανική κεντρική τράπεζα φαίνεται να υποστηρίζει τη λήψη μέτρων που θα τονώσουν την ανάκαμψη της ευρωζώνης, στην περίπτωση που οι προβλέψεις του Ιουνίου δείξουν περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού το δολάριο δεν κατάφερε να επωφεληθεί από το κλίμα αυτό καθώς ο δείκτης λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, αυξήθηκε τον Απρίλιο πολύ λιγότερο, σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα παρατηρήθηκε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα με υποχώρηση των τιμών και διεύρυνση του περιθωρίου πάνω από το 5%. Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 138 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 76 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 62 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω στο 6,47% από 6,22% που ήταν χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,42% να διευρυνθεί στο 5,02% από 4,76% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στο χρόνο κυμαίνονταν στα 0,605% από 0,606%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,514% από 0,516%, το εξάμηνο υποχώρησε στο 0,429% από 0,431%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,336%. Τέλος, στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,269% από 0,266%.