Έχοντας πλήρη επίγνωση των κινδύνων που συνδέονται με το φαινόμενο των προσυνεννοημένων αγώνων, η ΟΠΑΠ σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (Institute of International and Strategic Relations - IRIS) διοργάνωσε την Τρίτη, 6 Μαΐου, την ημερίδα με θέμα “Εθνικά Δίκτυα για την καταπολέμηση του φαινομένου των προσυνεννοημένων αγώνων”. Η ημερίδα οργανώθηκε στα πλαίσια ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Ένωση Λοταριών (European Lotteries).  

Μέσω της διοργάνωσης ιδιωτικών ημερίδων σε 22 κράτη/μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση κρατικών και αθλητικών φορέων αναφορικά με το φαινόμενο των προσυνεννοημένων αγώνων, την ανίχνευση των καλύτερων πρακτικών όσον αφορά τη συντονισμένη καταπολέμηση του φαινομένου σε εθνικό επίπεδο, καθώς και την εύνοια του διαλόγου με σκοπό την περαιτέρω συνεργασία κρατικών και αθλητικών φορέων.  

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν πάνω από 35 μετέχοντες, που εκπροσώπησαν αθλητικούς και κρατικούς φορείς, την αστυνομία, την εισαγγελία και φυσικά την ΟΠΑΠ. Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Kamil Ziegler, αναφερόμενος στη μακρά ιστορία του ΟΠΑΠ ως υποστηρικτή του ελληνικού αθλητισμού, και στην ανάγκη αποτελεσματικής συνεργασίας ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς για την καταπολέμηση του φαινομένου. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού, κα Κυριακή Γιαννακίδου και ο πρόεδρος της ΕΟΕ, κος Καπράλος, που τόνισαν τη σπουδαιότητα της ημερίδας. 

Οι διεθνείς ομιλητές μίλησαν για το πόσο εξαπλωμένο είναι το φαινόμενο, τονίζοντας ότι το οργανωμένο έγκλημα πλέον διεισδύει στον αθλητισμό και βρίσκεται πίσω από το φαινόμενο. Όπως υπογράμμισαν, όλες οι χώρες και όλα τα αθλήματα μπορεί να πληγούν. Έδωσαν παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο το οργανωμένο έγκλημα προσεγγίζει τους αθλητές, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη εκπαίδευσης και ενημέρωσης των αθλητών, αναφέρθηκαν στους κινδύνους που θέτει το παράνομο στοίχημα, στην ανάγκη ύπαρξης σαφών ποινικών και πειθαρχικών ποινών και κυρίως στην ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο.    

Η Αντεισαγγελέας Εφετών, Βιργινία Σακελλαροπούλου πραγματοποίησε μία σύντομη ομιλία παρουσιάζοντας το συναφές νομικό πλαίσιο, ενώ ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας ΕΛΛΑΣ, Κωνσταντίνος Μπακούρης, ο Υπεύθυνος Αθλητικής Ακεραιότητας της ΕΠΟ, Ιωάννης Ντζούφρας, καθώς και ο Διευθυντής του Συλλόγου Αμειβομένων Αθλητών Πετοσφαίρισης, Βασίλης Μινούδης πραγματοποίησαν σύντομες παρουσιάσεις συναφείς με τα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν αναπτύξει οι οργανισμοί τους.

TAGS