Η οικονομία της Ρουμανίας αναπτύχθηκε κατά τουλάχιστον 3,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και την κατανάλωση, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό υπουργός, Λίβιου Βοϊνέα.

"Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2014. Με την ιδιότητα του αναλυτή, που ήμουν πριν γίνω υπουργός και με βάση τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και την κατανάλωση, που έχουν ήδη δημοσιευθεί για το πρώτο τρίμηνο, αναμένω μία ανάπτυξη τουλάχιστον 3,5% για το πρώτο τρίμηνο" είπε ο κ. Βοϊνέα στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία. Πρόσθεσε δε, ότι στο σύνολο του τρέχοντος έτους μπορεί να καταγραφούν ρυθμοί ανάπτυξης τουλάχιστον 4%.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ρουμανία διαφέρει προς το καλύτερο σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές, των οποίων το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είναι μικρό, ενώ εξαρτάται σε μικρό μόνο βαθμό από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, παρουσιάζει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και αναμένεται να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2019.

Στα τέλη του 2013, όταν η κυβέρνηση κατάρτισε τον εθνικό προϋπολογισμό του 2014, εκτιμήθηκε μία προβλεπόμενη οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 2,2% για το 2014. Νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε εκ νέου προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη στη Ρουμανία, τόσο για το 2014, όσο και για το 2015, στο 2,5% και 2,6% αντίστοιχα, από 2,3 και 2,5% στις χειμερινές της προβλέψεις του Φεβρουαρίου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένει ότι η ρουμανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,2% φέτος και κατά 2,5% το 2015.