Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ρουμανίας (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 3,8% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2013, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόοδο σε ετήσια βάση, που καταγράφηκε σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι το δεύτερο κατά σειρά τρίμηνο που η χώρα επιτυγχάνει τους μεγαλύτερους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ, καθώς το τέταρτο τρίμηνο του 2013 το ρουμανικό ΑΕΠ είχε διευρυνθεί κατά 5,1%.

Σύμφωνα με την Eurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2014 στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφηκε ετήσια οικονομική ανάπτυξη 1,4% και στη ζώνη του ευρώ 0,9%.

Σε τριμηνιαία βάση, η Ρουμανία κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2014 τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ (0,1%), επίδοση που συνιστά σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με το 1,4% του τριμηνιαίου ρυθμού ανάπτυξης που κατέγραψε το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Παρόλα αυτά η ρουμανική οικονομία πέτυχε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την Τσεχία και τη Γαλλία, οι οικονομίες των οποίων παρουσίασαν στασιμότητα τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ η ολλανδική οικονομία συρρικνώθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 1,4%.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα σημεία εκτιμήσεων που δημοσίευσε σήμερα η ρουμανική στατιστική υπηρεσία, το ρουμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2014 (έναντι του αντιστοίχου του 2013) κατά 3,8%, τόσο σε ακαθάριστες, όσο και σε εποχικά προσαρμοσμένες τιμές. Αντίστοιχα σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με την ίδια πηγή και με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ρουμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε σε πραγματικούς όρους κατά 0,1%.