Μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε και τη βίαιη άνοδο των spread στα ελληνικά ομόλογα, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην ανάκληση της εγκυκλίου σχετικά με το φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ομολόγων σε ξένους επενδυτές.

Ειδικότερα, με μία λιτή ανακοίνωση λίγων λέξεων αργά το βράδυ της Πέμπτης, το υπουργείο Οικονομικών πήρε πίσω την εγκύκλιο που είχε εκδώσει ο γ.γ Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης στις 25 Απριλίου:

«To Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι  η εγκύκλιος 1117 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναφέρεται στη διαδικασία δήλωσης του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές, ανακαλείται».

Υπενθυμίζεται πως τα ελληνικά ομόλογα δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις την Πέμπτη καθώς όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters, η μεταφρασμένη στα Αγγλικά εγκύκλιος κυκλοφόρησε στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας (Deutsche Burse).

Υπενθυμίζεται πως η εγκύκλιος προέβλεπε την επιβολή αναδρομικού φόρου, από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2014, στους ξένους κατόχους ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ο φόρος που κυμαίνεται από 20% για φυσικά πρόσωπα και φθάνει το 33% για τα νομικά θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 25η Ιουνίου. Η εγκύκλιος (1117/25.04.2014) όριζε ότι οι επενδυτές του εξωτερικού, που δικαιούνται απαλλαγής του φόρου, θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να απαλλαγούν από τη φορολόγηση.

Οι αντιδράσεις των αγορών ήταν αναμενόμενες: Ενδεικτικά, σε κάποια στιγμή η απόδοση του 10ετούς έχει εκτοξευτεί στο 6,77% (από 6,32% χθες) και το περιθώριο (Spread, η διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) έχει φθάσει το 5,44%.

Η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου έφθασε στο 5,11%, ενώ είχε εκδοθεί με επιτόκιο χαμηλότερο του 5%.

Διαβάστε ΕΔΩ την επίμαχη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών