Ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3731 δολάρια από το επίπεδο των 1,3702 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3715 δολ.

Η αγορά κινείται έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην 5η Ιουνίου, οπότε αναμένεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει τα νέα μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού. Πάντως, όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία αυτή, γίνονται αντιληπτές οι προθέσεις της ΕΚΤ, να προχωρήσει μόνο στην μείωση του βασικού της επιτοκίου και όχι στην υιοθέτηση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης (παρεμβάσεις στην δευτερογενή αγορά ομολόγων). Μία τέτοια επιλογή φαίνεται ότι ευνοεί τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ. Εντούτοις η Citigroup έχει αντίθετη άποψη εκτιμώντας σε σημερινό σχόλιο της ότι στην περίπτωση που η ΕΚΤ προχωρήσει στο μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης το ευρώ θα ενισχυθεί, καθώς αναμένει ότι θα παρατηρηθούν εισροές κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

Σήμερα το έγκριτο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρει σε δημοσίευμα του ότι το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής οικονομολόγος, Peter Praet, θα προτείνει τη μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα επίπεδα ρεκόρ του 0,15% έναντι 0,25%.

Υπενθυμίζεται ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, το πρακτορείο Reuters είχε αποκαλύψει ότι το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ τον Ιούνιο, θα περιλαμβάνει μείωση του βασικού επιτοκίου από το ιστορικό χαμηλό του 0,25%, αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων για πρώτη φορά στην ιστορία, νέα επιχείρηση μακροπρόθεσμων αλλά στοχευμένων δανείων (LTRO) ή πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ABS) μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 94 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 77 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 17 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 6,88% από το 6,90% που ήταν την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,34% να περιοριστεί στο 5,54% από 5,68% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους, δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στο χρόνο κυμαίνονταν στο 0,586% ,στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,497%, το εξάμηνο υποχώρησε στο 0,409% από 0,41%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,318%. Τέλος, στο μήνα το επιτόκιο διατηρήθηκε στο 0,257%.