Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κινήσει καμία διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά της Βουλγαρίας ούτε υπήρξαν βήματα στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία αναφέρονταν σε αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά στην εναρμόνιση της βουλγαρικής νομοθεσίας με το κοινοτικό δίκαιο για την υλοποίηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. 

Διευκρινίζεται δε, ότι από την πλευρά της ΕΕ υπήρξε μονάχα μία έρευνα, στο πλαίσιο της διαδικασίας "EU Pilot" (διαδικασία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής και των αρχών των κρατών-μελών σε θέματα σχετικά με την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας), προκειμένου να συλλεχθούν όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις της βουλγαρικής ενεργειακής νομοθεσίας.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ακόμη ότι έρευνες παρόμοιου τύπου αποτελούν πρακτική της ΕΕ, η οποία δεν οδηγεί στην επιβολή κυρώσεων. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι το υπουργείο Ενέργειας έχει περάσει δύο ακόμη φορές από την ίδια διαδικασία, κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Βουλγαρίας από το GERB. Η πρώτη από αυτές, τον Ιούλιο του 2011, αφορούσε την υλοποίηση των εθνικών στόχων για τα βιοκαύσιμα και η δεύτερη, τον Μάρτιο του 2013, υπό το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο, την πρόοδο της Βουλγαρίας στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την ενεργειακή απόδοση. 

"Για μία ακόμη φορά, ο κανονικός διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαστρεβλώνεται και καταχράται για πολιτικές σκοπιμότητες, που τελικά βλάπτουν τη Βουλγαρία. Δεν θα πρέπει να παρεμποδίσουμε το έργο του αγωγού South Stream, γατί δεν είναι ένα έργο που αφορά τη Βουλγαρία μόνο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση εξίσου" δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Ντράγκομιρ Στόινεφ. 

Στις 24 Απριλίου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Στόινεφ είχε συνομιλίες με τον αρμόδιο για θέματα ενέργειας κοινοτικό Επίτροπο, Γκίντερ Έτινγκερ, σχετικά με τη μελλοντική υλοποίηση του έργου South Stream, σε ευθυγράμμιση με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Στις 15 Μαΐου, ο κ. Στόινεφ απέστειλε επιστολή, με την οποία προσκαλούσε την ομάδα εμπειρογνωμόνων του κ. Έτινγκερ σε συνάντηση με αξιωματούχους του βουλγαρικού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, προκειμένου να συζητηθούν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις της βουλγαρικής νομοθεσίας, σε ό,τι αφορά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. 

Οι τροποποιήσεις της ενεργειακής νομοθεσίας που πέρασαν από πρώτη ανάγνωση (στο βουλγαρικό κοινοβούλιο) ήγειραν ανησυχίες στις Βρυξέλλες, καθώς και επικρίσεις προς τη βουλγαρική κυβέρνηση από τους πολιτικούς της αντιπάλους, καθώς εκτιμάται ότι οι προτεινόμενες διατάξεις θα εξαιρούν τμήματα του βουλγαρικού τμήματος του South Stream από την εφαρμογή του τρίτου Ενεργειακού Πακέτο της ΕΕ (η τρίτη δέσμη νομοθετικών μέτρων για την Απελευθέρωση της Εσωτερικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της ΕΕ).