Πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,37301 δολάρια από το επίπεδο των 1,3710 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3702 δολ.

Η ΕΚΤ φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για την νέα - και τελευταία - μείωση των επιτοκίων. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Bloomberg η ΕΚΤ μελετά να τροποποιήσει το πλαίσιο λήψης αποφάσεων για το ύψος των επιτοκίων, κατά τα πρότυπα της Fed. Έτσι οι αποφάσεις στη Φρανκφούρτη δεν θα λαμβάνονται πλέον μία φορά τον μήνα (την πρώτη Πέμπτη) αλλά ανά έξι εβδομάδες.

Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα το απόγευμα οι τοποθετήσεις των μελών της ΕΚΤ Luis Maria Linde (διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας) στη Φρανκφούρτη καθώς και του Erkki Liikanen (διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλανδίας) στο Ελσίνκι.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 34 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 26 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 6,80% από 6,88% που ήταν χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,35% να περιοριστεί στο 5,45% από 5,54% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στο χρόνο κυμαίνονταν στο 0,585% από 0,586% , στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,496%, το εξάμηνο υποχώρησε στο 0,407% από 0,409%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,318%. Τέλος, στο μήνα το επιτόκιο διατηρήθηκε στο 0,256%.