Αυξημένα κατά 250 εκατ. ευρώ θα είναι τα κονδύλια που θα διατεθούν στη Βουλγαρία στη διάρκεια της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητας, δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Ντράγκομιρ Στόινεφ.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,414 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα έρχεται σε μία σημαντική στιγμή για την εθνική οικονομία, ανέφερε ο υπουργός. «Επί τρία συναπτά τρίμηνα καταγράφηκε οικονομική ανάπτυξη πάνω από 1% και θέλουμε να πετύχουμε ανάπτυξη κατά τρεις φορές μεγαλύτερη στα επόμενα δύο χρόνια» είπε, προσθέτοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη επέτρεψε να δημιουργηθούν 39.100 νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Στόινεφ εξέφρασε την ελπίδα, έπειτα από την έγκριση των Βρυξελλών, το πρόγραμμα να μπορέσει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν -ίσως φέτος- με τη δράση που οι επιχειρήσεις επιθυμούν περισσότερο: τον τεχνολογικό εκσυχρονισμό.

Ο υπουργός επεσήμανε, εξάλλου, ότι το σχέδιο κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με τη Σερβία, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των προς χρηματοδότηση από την ΕΕ έργων κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, έχει καθυστερήσει από τη σερβική πλευρά.

Όσον αφορά την πορεία ενός ακόμη έργου που πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από τα κοινοτικά ταμεία τη νέα προγραμματική περίοδο, την κατασκευή του Τεχνολογικού Πάρκου Σόφιας «Sofia Tech Park», ο κ. Στόινεφ είπε ότι είναι εντός προγραμματισμού και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος.