Την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο καταβολής του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις τόνισε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΑ).

Απατώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος άκουσε με ανακούφιση τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού αλλά υπάρχουν και περαιτέρω ανάγκες αλλαγές.

Όπως εξήγησε «επειδή η μείωση της φορολογίας θα γίνει κλιμακωτά και σε βάθος χρόνου και η αγορά αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, η ΚΕΕ επαναφέρει την πρότασή της για αλλαγή τρόπου της καταβολής του ΦΠΑ».

Η πρόταση της ΚΕΕ, όπως διευκρίνισε ο κ. Μίχαλος είναι «ο ΦΠΑ να καταβάλλεται από τον λήπτη του τιμολογίου και όχι από τον εκδότη, όπως συμβαίνει σήμερα, ώστε να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που με το ισχύον σύστημα αναγκάζονται να καταβάλουν τον ΦΠΑ με την έκδοση του τιμολογίου, ενώ, λόγω των δυσμενών συνθηκών στην ελληνική αγορά, η εξόφλησή του γίνεται πολύ αργότερα».