current views are: 1

22 Μαΐου 2014
Δημοσίευση10:03

Τράπεζα της Ελλάδος: Έλλειμμα 1,05 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Έλλειμμα 1,05 δισ. ευρώ εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, μειωμένο κατά 50% του αντίστοιχου διαστήματος του 2013.

Δημοσίευση 10:03’
αρθρο-newpost

Έλλειμμα 1,05 δισ. ευρώ εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, μειωμένο κατά 50% του αντίστοιχου διαστήματος του 2013.

Έλλειμμα 1,05 δισ. ευρώ εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, μειωμένο κατά 50% του αντίστοιχου διαστήματος του 2013. 

Στην εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, συνέβαλαν οι αυξήσεις των πλεονασμάτων στα ισοζύγια υπηρεσιών και τρεχουσών μεταβιβάσεων, η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων, ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή. 

Ειδικότερα, όσον αφορά στο εμπορικό έλλειμμα, η αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 212 εκατ. ευρώ) αντιστάθμισε τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές καυσίμων και τη μικρή μείωση του ελλείμματος των λοιπών αγαθών, η οποία οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος της στη μείωση της δαπάνης για εισαγωγές. Οι εισπράξεις από εξαγωγές λοιπών αγαθών, εκτός καυσίμων και πλοίων, δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά. 

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 464 εκατ. ευρώ, στο πρώτο τρίμηνο του 2014, οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και λιγότερο στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 22% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, αντανακλώντας άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 16%, ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος αυξήθηκαν κατά 16%. 

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 245 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους.
Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 2,2 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 518 εκατ. ευρώ από ό,τι το πρώτο τρίμηνο του 2013. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ). 

Στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 288 εκατ. ευρώ, ενώ οι άμεσες επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό εμφάνισαν καθαρή εκροή (άνοδο) ύψους 195 εκατ. ευρώ. 

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εισροή 310 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και από τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. 

Στην κατηγορία των «λοιπών» επενδύσεων καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 584 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου προς μη κατοίκους.
Στο τέλος Μαρτίου 2014 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 5,5 δισ. ευρώ στο ίδιο επίπεδο με τον Μάρτιο του 2013.


σχετικα αρθρα