Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ισπανίας κατά μία βαθμίδα από ΒΒΒ- σε BBB με σταθερή προοπτική, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Είναι η πρώτη φορά που ο S&P αναβαθμίζει το αξιόχρεο της Ισπανίας μετά το 2009, όταν τής αφαίρεσε την αξιολόγηση ΑΑΑ. Με την απόφασή του, ο S&P ακολούθησε αντίστοιχες κινήσεις που έκανε ο οίκος Fitch τον περασμένο μήνα και ο οίκος Moody's τον Φεβρουάριο.

«Η αναβάθμιση αντανακλά την άποψή μας για βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ισπανίας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο S&P, προσθέτοντας: «Αντανακλώντας τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών και την προσδοκία μας ότι η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη θα παραμείνει εξαιρετικά χαλαρή, αναθεωρήσαμε την πρόβλεψή μας για το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας την περίοδο 2014-16 στο 1,6% από 1,2%».

Το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών δημοπράτησε χθες 5ετή και 10ετή ομόλογα με αποδόσεις χαμηλότερες από ότι το 2004 και το 2005, όταν η οικονομική ανάπτυξη της χώρας υπερέβαινε το 3% και το δημόσιο χρέος της ήταν λιγότερο από το μισό του σημερινού επιπέδου που διαμορφώνεται στο 94% του ΑΕΠ.