Η εκστρατεία που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση της Σλοβενίας για τον περιορισμό της παραοικονομίας άρχισε να αποδίδει καρπούς, σύμφωνα με τον Σλοβένο υπουργό Οικονομίας, Μετόντ Ντραγκόνια.

Ποσοστό 36% των πρόσθετων εσόδων ΦΠΑ, από την εισαγωγή ενός υψηλότερου συντελεστή την 1η Ιουλίου 2013, δεν σχετίζεται με τον αυξημένο συντελεστή, αλλά με μία αυξημένη πειθαρχία στις πληρωμές, ανέφερε ο κ. Ντραγκόνια, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εκστρατείας για την πάταξη της παραοικονομίας.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι από τα πρόσθετα έσοδα 266 εκατ. ευρώ, που εισπράχθηκαν μέσω του ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου 2013, τα 170 εκατ. ευρώ αποδίδονται στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα 96 εκατ. ευρώ σχετίζονται με τη βελτίωση της πειθαρχίας των φορολογουμένων σε ό,τι αφορά τις πληρωμές τους. Ο ίδιος σημείωσε ότι η μείωση της κατανάλωσης κατά την ίδια περίοδο ήταν αμελητέα και διαμορφώθηκε γύρω από το 1%.

Ο ΦΠΑ που εισπράχθηκε από συνολικά 24 επιμέρους δραστηριότητες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν αυξημένος κατά 31,5 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ανέφερε ο κ.Ντραγκόνια, επισημαίνοντας ότι υπήρξε βελτίωση (στη συλλογή ΦΠΑ) από τους κλάδους του λιανικού εμπορίου, της συντήρησης-επισκευής αυτοκινήτων και των μπαρ-εστιατορίων.

Ο κ. Ντραγκόνια εκτίμησε ότι η εισαγωγή μητρώων με ειδικό λογισμικό που καθιστά αδύνατη τη διαγραφή τιμολογίων συνέβαλε στον περιορισμό της παραοικονομίας, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής πιστοποιημένων ταμειακών μηχανών. Ανακοίνωσε, ωστόσο, μία σειρά πρόσθετων μέτρων, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο των συναλλαγών σε μετρητά στο εμπόριο και την πιο αποτελεσματική συλλογή φόρων.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας, Άνια Κόπατς Μρακ ανακοίνωσε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας θα τεθεί σε ισχύ από την 18η Αυγούστου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η εισαγωγή αυστηρότερων ποινών- από τα 208 ευρώ στα 1.000-7000 ευρώ- θα λειτουργήσει αποτρεπτικά (σε όσους ακολουθούν την πρακτική αυτή).

Η επικεφαλής επιθεωρήτρια εργασίας Αντρέικα Γκρλιτς πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία και μία αλλαγή νοοτροπίας. "Είμαστε υπέρ της λογικής του μαστίγιου και του καρότου, αλλά ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί η ράβδος και ότι τα υψηλότερα πρόστιμα θα έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αρχίσουν να σέβονται τους κανονισμούς" είπε.