Με ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς προχωρά η άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις στην Κροατία, σύμφωνα με τα μέλη του Συμβουλίου Ξένων Επενδυτών (Foreign Investors Council- FIC), που συμμετείχαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάγκρεμπ.

   Σύμφωνα με τα μέλη του FIC οι συνθήκες στις πιο προβληματικές περιοχές δε βελτιώθηκαν σημαντικά, ενώ διαπιστώνονται υπερβολικά συχνές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, που διέπει την επιχειρηματική δραστηριοποίηση στην Κροατία, αυξήσεις φόρων, αργή δημόσια διοίκηση και ξεπερασμένο Εργατικό Δίκαιο, οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του οποίου, αν και μπορούν να θεωρηθούν ως πρόοδος, διεξάγονται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, υπό την πίεση των συνδικάτων.

   Η αναβλητικότητα στο ξεκίνημα επιχειρήσεων, για λόγους που σχετίζονται με την δυσκίνητη διοίκηση και το αποθαρρυντικό κανονιστικό πλαίσιο, επισημάνθηκε ως ακόμη ένα πρόβλημα.

   Ο Μλάντεν Φόγκεκ, στέλεχος της Siemens, έφερε ως παράδειγμα το Λίντο της Βενετίας, όπου, όπως είπε, υπάρχει ένα γήπεδο γκολφ, γεγονός που δεν προκάλεσε κανέναν κίνδυνο αφαίρεσης της ιταλικής πόλης από τον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σε αντιπαραβολή ανέφερε την περίπτωση του Ντουμπρόβνικ, όπου κινούνται ατελείωτες διαδικασίες γύρω από το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός γηπέδου γκολφ στο Σρντ Χιλ, αλλά και την περίπτωση όπου ένα ενδημικό είδος νυχτερίδας εμπόδισε την έναρξη κατασκευής ενός παραγωγικού σταθμού στον ποταμό Όμπλα.

   Από την πλευρά του ο Βίκτορ Πάβλινιτς, διευθυντικό στέλεχος της ευρωπαϊκής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Tele2, προειδοποίησε ότι η αύξηση των τελών χρήσης του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων δεν αποτέλεσε καλό μήνυμα προς τους επενδυτές.

   Υπήρξαν, πάντως, και επενδυτές οι οποίοι εξέφρασαν ικανοποίηση για την κροατική δημόσια διοίκηση. Ο διευθυντής της CWS-boco Croatia, Σένκο Τζουντιν εξήρε την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές για το γεγονός ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα παρείχαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την κατασκευή του εργοστασίου της- επένδυση 12 εκατ. ευρώ- στο Τσάκοβετς.