Η οικονομική ανάπτυξη στη Ρουμανία το 2013, χωρίς τη συνεισφορά της γεωργίας, θα ήταν κατά το ήμισυ χαμηλότερη σε σχέση με τα οριστικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, κάτι το οποίο καταδεικνύει την σημασία του τομέα, δήλωσε σήμερα ο υποδιοικητής της ρουμανικής Κεντρικής Τράπεζας (BNR), Φλορίν Γκεοργκέσκου, από το βήμα συνεδρίου, με θέμα "Γεωργία και Περιβαλλοντική Προστασία στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη- Η συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη και τη διεύρυνση της αγοράς εργασίας", που διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος για την Οικονομική Συνεργασία (ELEC), με την υποστήριξη της BNR.

Ο κ. Γκεοργκέσκου επεσήμανε ότι μία σειρά ευκαιριών για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της γεωργίας θα προκύψουν με την υλοποίηση ενός πλέγματος μεταρρυθμίσεων στον τομέα. Σημείωσε ακόμη ότι τη μεγάλη σημασία της γεωργίας για τη Ρουμανία υπογραμμίζει η δυναμική των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. "Τα επιτεύγματα της Ρουμανίας στον γεωργικό τομέα βασίζονται σε μία σειρά παραγόντων, την καλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς και σε μία σημαντική προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης" είπε.

Όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας στη Ρουμανία ο κ. Γκεοργκέσκου σημείωσε ότι είναι παρόμοιες με εκείνες που αντιμετωπίζουν άλλες ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές και σχετίζονται με την τις αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργία της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.