«Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να γίνει και πάλι η Eurobank κερδοφόρος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Eurobank και η διοίκησή της μπορούν να υπερβούν τις προσδοκίες και να παρουσιάσουν το πρώτο πετυχημένο παράδειγμα ανάκαμψης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την κρίση», δήλωσε ο Πρέμ Ουάτσα, πρόεδρος της Fairfax Financial Holdings σε σημερινή ομιλία του προς τα κορυφαία στελέχη της τράπεζας στην Αθήνα.

Η Fairfax αποτελεί βασικό επενδυτή (cornerstone investor) στη Eurobank μετά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην οποία επένδυσε 400 εκατ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας τον Πρέμ Ουάτσα στα 300 στελέχη της Eurobank, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου σημείωσε ότι «η επιτυχία της Tράπεζας να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές του κύρους και της εμβέλειας της Fairfax και του κ. Ουάτσα, όπως και των άλλων cornerstone investors (Capital Research and Management Company, WL Ross, Mackenzie Financial Corporation, Fidelity Management and Research Company, Brookfield International Bank) αποτελεί ορόσημο και εφαλτήριο για το μέλλον» τόσο για την ίδια την Tράπεζα όσο και για την ελληνική οικονομία. «Ελπίζουμε ότι θα τους έχουμε σταθερά στο πλευρό μας και θα μπορούμε να αντλούμε από την μοναδική παγκόσμια εμπειρία τους. Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει» είπε ο κ. Μεγάλου.

Ο κ. Ουάτσα επισήμανε ιδιαίτερα, ότι η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική συστημική τράπεζα με πλειοψηφική ιδιωτική μετοχική βάση μετά την ανακεφαλαιοποίησή της και ότι με τον τρόπο αυτό βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες που δημιουργεί η επάνοδος της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η Eurobank μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο συνολικό εγχείρημα της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμη τροχιά, τόσο δίνοντας ένα παράδειγμα επιτυχίας στον κρίσιμο τραπεζικό τομέα, όσο και με τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων» είπε ο κ. Ουάτσα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι με την πρόθεση συμμετοχής με εκπροσώπους της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank, η Fairfax αποδεικνύει ότι «θα δίνει το παρών για να στηρίξει με την εμπειρία της» τη διοίκηση. «Πιστεύουμε» είπε «ότι οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να αντιλαμβάνονται τις σημαντικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά και τις θετικές προοπτικές για τη χώρα, υπό την προϋπόθεση μιας σταθερής πορείας εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων».

Ο «καναδός Γουόρεν Μπάφετ» και η Fairfax

O Πρεμ Γουάτσα, ιδρυτής της καναδικής επενδυτικής εταιρείας Fairfax, η οποία πρόσφατα συμμετείχε δυναμικά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα. Ο κ. Γουάτσα, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας, αποκαλείται από τον διεθνή τύπο ως ο «Καναδός Γουόρεν Μπάφετ» καθώς η απόδοση των μετοχών στις οποίες τοποθετήθηκε από το 2007 έως σήμερα ξεπέρασε το 100%. Ο κ. Γουάτσα γεννήθηκε το 1950 στην Ινδία, στην πόλη Χάιντεραμπάντ (η σημερινή Silicon Valley της Ινδίας) και όταν μετανάστευσε στον Καναδά είχε περιουσία μόλις 8 δολαρίων.

Είναι Χημικός Μηχανικός, με πτυχίο από το Πολυτεχνείο του Μαντράς της Ινδίας και κάτοχος MBA από τη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο. Εργάστηκε αρχικά ως αναλυτής στη Συνομοσπονδία Ασφαλίσεων του Τορόντο και στη συνέχεια ως διαχειριστής χαρτοφυλακίου μετοχών για ταμεία συνταξιούχων. Το 1985 αγοράζει μια εταιρεία ασφάλισης φορτηγών, την Markel Finan­cial. Πάνω σε αυτήν χτίστηκε η αυτοκρατορία της Fairfax Financial Holdings.

Διαχρονικά έχει πλούσια κοινωφελή δραστηριότητα: Μέλος του Δ.Σ. του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Τορόντο, μέλος του Advisory Board του Richard Ivey School of Business, μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου του Οντάριο. Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Waterloo.

H Fairfax είναι καναδική χρηματοπιστωτική εταιρία, η οποία δραστηριοποιείται μέσω των θυγατρικών της εταιριών στους τομείς των ασφαλειών ιδιοκτησίας και ατυχημάτων, των αντασφαλίσεων και της διαχείρισης επενδύσεων.

Έχει έδρα το Τορόντο του Καναδά και τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου Fairfax φτάνουν τα 36 δισεκατομμύρια δολάρια - ακαθάριστα έσοδα περί τα 6 δισ. δολάρια, καθαρά κέρδη 573 εκ. δολάρια (2013).

Απασχολεί περίπου 8.200 άτομα

Στις μεγαλύτερες τοποθετήσεις διεθνώς ανά κλάδους του Ομίλου περιλαμβάνονται:

-Στους κλάδους ασφάλισης και αντασφάλισης -μεταξύ άλλων- οι Crum & Forster, Northbridge Financial, Zenith, Falcon Insurance, ICICI Lombard, Gulf Insu­rance, Alliance Insu­rance, Po­lish Re, Singapore Re, Group Re, Advent, Odyssey Re κ.ά.)

-Στις ταξιδιωτικές υπηρεσίες: Thomas Cook India

-Στα προϊόντα φροντίδας υγείας: Johnson&Johnson

-Στις τράπεζες: Wells Fargo, US Bancorp

-Συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση της Bank of Ireland. Μαζί με τον Wilbur Ross, Kennedy Wilson, the Capital Group και την Fidelity Investments είχαν αγοράσει το 35% της Bank of Ireland. Στις αρχές Μαρτίου Fairfax και Ross πούλησαν το 6,4% των μετοχών της Τράπεζας και η Fairfax ανέφερε πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω πώληση ποσοστού.

-Πρόσφατη μεγάλη εξαγορά, αυτή της εταιρείας κινητών τηλεφώνων Research in Motion (RIM) - BlackBerry (ανακοινώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2013) έναντι 4,7 δισεκ δολαρίων. Η Fairfax είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος της BlackBerry και έκτοτε ολοκλήρωσε επίσης συμφωνία αναχρηματοδότησης της εταιρείας με 1 δισεκ δολάρια, από τα οποία 250 εκ. δολάρια από την ίδια τη Fairfax, 300 εκ. δολάρια από την Canso Investment Counsel Ltd. και άλλους επενδυτές.

Η Fairfax στην Ελλάδα

Είναι ένας από τους σταθερότερους επενδυτές στη χώρα μας στη διάρκεια της κρίσης. Με επανειλημμένες τοποθετήσεις απέδειξε πως πιστεύει στις προοπτικές για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και συνεχίζει να τοποθετείται.
Στις βασικές του τοποθετήσεις, εκτός από την τράπεζα Eurobank, περιλαμβάνονται επίσης οι Eurobank Properties, Όμιλος Μυτιληναίου, Praktiker Hellas.

 

TAGS