Οριακά βελτιωμένη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2013, ως προς τα «λουκέτα» στις εμπορικές επιχειρήσεις, εμφανίζεται η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας τον Μάρτιο, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ.

Από την επεξεργασία των δεδομένων της τελευταίας καταγραφής, τον Μάρτιο του 2014, επιβεβαιώνεται η παγίωση μιας δυσμενούς εικόνας (31,2%) η οποία επιδεινώνεται διαρκώς από τον Μάρτιο του 2011, φτάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό (32,4%) τον Σεπτέμβριο του 2013. Η τελευταία καταγραφή εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, ωστόσο το ανησυχητικό φαινόμενο των κλειστών επιχειρήσεων «λουκέτα» λαμβάνει τη μορφή της μόνιμης πλέον εικόνας, επισημαίνει η ΕΣΕΕ.

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ιδιαίτερα δυσμενές, αφού το 31,2% των επιχειρήσεων του εμπορικού κέντρου της Αθήνας  είναι κλειστές. Από τη συνολική απογραφή του εμπορικού κέντρου διαπιστώνεται ότι σε σύνολο 6.377 επιχειρήσεων /επαγγελματικών στεγών, οι 1.986 είναι κλειστές.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο εξάμηνο, η κατάσταση μπορεί να φαίνεται οριακά βελτιωμένη αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται ποσοστά πάνω από το 30% για το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας.  Η μεγάλη αύξηση των κλειστών επιχειρήσεων καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν το ποσοστό του λουκέτων εκτινάχθηκε στο 32,4% από το 28,8%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα:

  • Σημαντική συγκέντρωση κλειστών εμπορικών επιχειρήσεων παρατηρείται στο παραδοσιακό εμπορικό τρίγωνο Ομόνοια- Σύνταγμα- Μοναστηράκι, ενώ πολλά κλειστά καταστήματα παρατηρούνται και επί της Σταδίου/ Πανεπιστημίου στο ύψος της Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη.
  • Το υψηλότερο ποσοστό λουκέτων παρατηρείται στη Χαριλάου Τρικούπη (51%, δηλαδή περισσότερα από τα μισά καταστήματα είναι κλειστά. Ακολουθούν η Μπενάκη (40%), η Σταδίου (36%) και η Πανεπιστημίου (35%).
  • Στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας (Ερμού, Ακαδημίας, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πατησίων, Θεμιστοκλέους, Εμ. Μπενάκη, Χαριλάου Τρικούπη, Σόλωνος), το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων είναι 31%, έναντι 36,2% τον Σεπτέμβριο. Το 2010 ήταν 18%.

Σε δηλώσεις του για τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Παρά τη σχετική βελτίωση βασικών οικονομικών δεικτών, η οικονομική και κοινωνική πίεση αποτυπώνεται και συμβαδίζει με τον αριθμό των κλειστών επιχειρήσεων, ο οποίος παραμένει ανησυχητικός, ιδίως για το κέντρο της Αθήνας. Παρ΄ όλα αυτά, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν είχαμε την κλιμάκωση του φαινομένου, καταγράφεται μια βελτίωση της εικόνας. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δίνει συνεχή και καθημερινό αγώνα, στον οποίο ευελπιστούμε με τη βοήθεια του τζίρου της τουριστικής περιόδου, ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα».