Εναλλακτικές από την Πορτογαλία ζητά η Κομισιόν μετά την ακύρωση μέτρων λιτότητας

Εναλλακτικές από την Πορτογαλία ζητά η Κομισιόν μετά την ακύρωση μέτρων λιτότητας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πορτογάλος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε σήμερα από την Πορτογαλία να βρει σύντομα εναλλακτικές λύσεις στα μέτρα λιτότητας που ακυρώθηκαν την Παρασκευή από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ούτως ώστε η χώρα να μπορέσει να τηρήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στη Λισαβόνα "να παρουσιάσει, το συντομότερο δυνατόν, εναλλακτικά μέτρα" στη θέση εκείνων που ακυρώθηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο, είπε ο Μπαρόζο, σύμφωνα με πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης. "Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο ώστε η Πορτογαλία να μπορέσει να τηρήσει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί", πρόσθεσε ο Μπαρόζο με την ευκαιρία της παρουσίασης των μακροοικονομικών συστάσεων της Επιτροπής προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πορτογαλία έχει δεσμευτεί ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της στο 4% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του έτους και στο 2,5% το 2015.

Την Παρασκευή το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τρία από τα τέσσερα μέτρα που περιλαμβάνονταν στον φετινό προϋπολογισμό. Το ένα από αυτά αφορούσε τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Η απόφαση του δικαστηρίου υποχρεώνει πλέον την κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικά μέτρα, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν επιθυμεί να απαντήσει "βεβιασμένα" σε αυτήν την "σύνθετη" κατάσταση. Δεν απέκλεισε ωστόσο να προχωρήσει σε αύξηση των φόρων, εάν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο