"Πλήρως αφοσιωμένη στην αναπτυξιακή της αποστολή στην Ελλάδα" παραμένει η διακρατική Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου ("Παρευξείνια"), όπως διαβεβαίωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Ρώσος πρόεδρός της, Αντρέι Κοντακόφ, μιλώντας σε εκδήλωση για τα 15 χρόνια από την ίδρυση της Τράπεζας.

Πρόσθεσε ότι η διοίκηση του ιδρύματος "εργάζεται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προσδιορίσει νέα στρατηγική και επιχειρησιακούς στόχους, ώστε να διασφαλιστεί η σημαντική συνεισφορά της Τράπεζας στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της χώρας να υπερβούν αυτή τη δύσκολη περίοδο σταθεροποίησης, εστιάζοντας στην ανάπτυξη".

Ο κ.Κοντακόφ επισήμανε πως ουδεμία αμφιβολία έχει ότι η συνεργασία αυτή θα είναι αμοιβαία επωφελής, ενώ συμπλήρωσε ότι η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία διευκολύνει την απόκτηση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων τής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη αποτελεί "ένα δώρο επετείου, που ανοίγει νέους ορίζοντες για την πρόοδο της Τράπεζας" (σ.σ. με τη συμφωνία συνεισφοράς, ύψους 10 εκατ. ευρώ, που υπεγράφη προ διμήνου, η Ελλάδα, ιδρυτικό μέλος και μέτοχος τής Τράπεζας εκπλήρωσε την εκκρεμούσα επί 15 χρόνια υποχρέωσή της για τη διασφάλιση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος μεταφοράς της έδρας του ιδρύματος σε άλλο κράτος-μέλος, που είχε προσφερθεί να τη φιλοξενήσει).

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρά τις διαρκώς παρούσες προκλήσεις, τα εξωγενή "σοκ" και το κλίμα αβεβαιότητας στην περιοχή, οι προοπτικές της Μαύρης Θάλασσας παραμένουν ευνοϊκές και αυτή θα αποτελέσει στα επόμενα χρόνια δελεαστικό προορισμό για επενδύσεις.

Από το 1999 μέχρι σήμερα, σημείωσε, η Τράπεζα έχει εγκρίνει προς χρηματοδότηση στην περιοχή 300 έργα, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκταμιευτεί τα 2,6 δισ., διοχετεύοντας "ζεστό χρήμα" σε τομείς- κλειδιά τής οικονομίας, όπως: μεταποίηση, ενέργεια, υποδομές μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, αγροτική επιχειρηματικότητα, εμπόριο και χρηματοοικονομικός τομέας. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τής Μαύρης Θάλασσας διατέθηκαν 875 εκατ. ευρώ, ενώ για τις περιφερειακές υποδομές δόθηκαν 510 εκατ. ευρώ.

Η Παρευξείνια συνείσφερε επίσης σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του ενεργειακού τομέα -πετρέλαιο και αέριο, εφοδιασμός και διανομή ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές και ενεργειακή αποδοτικότητα- έχοντας εγκρίνει πρότζεκτς προϋπολογισμού άνω των 475 εκατ. ευρώ, ενω τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο "πλευρό" και των δήμων της παρευξείνιας ζώνης, στηρίζοντας τα έργα τους με 200 εκατ. ευρώ. Το Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Εμπορίου (Trade Finance Program) της Παρευξείνιας προώθησε το εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο μεταξύ των κρατών-μελών της Τράπεζας, με χρηματοδοτικές ενέσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ.