Οι μεγάλες δυνάμεις και οι διεθνείς δωρητές πρέπει να προετοιμάσουν ένα σχέδιο μεταπολεμικής ανασυγκρότησης για τη Συρία και τις γειτονικές της χώρες ώστε να βοηθηθούν αυτές να ανακάμψουν από τη σύρραξη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Ο Κιμ ανέφερε ότι αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο καταστροφικός εμφύλιος μεταξύ των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και των ανταρτών θα τελειώσει σύντομα, οι διεθνείς προσπάθειες με επικεφαλής τα αραβικά κράτη, πρέπει πλέον να επικεντρωθούν στη μεταπολεμική φάση.

«Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, των Ηνωμένων Εθνών και δωρητών που αποτελούν κλειδιά πρέπει να θέσουν από κοινού σε εφαρμογή ένα σχέδιο που θα βοηθήσει όχι μόνο την ανοικοδόμηση της Συρίας, αλλά θα ενισχύσει και τις όμορες χώρες όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Τουρκία και το Ιράκ, να ανακάμψουν από τις τεράστιες συνέπειες της διάχυσης του εμφύλιου πολέμου» είπε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Κιμ έκανε τις δηλώσεις αυτές στον Λίβανο, μια χώρα που φιλοξενεί πάνω από 1 εκατομμύριο σύρους πρόσφυγες και έχει απολέσει δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσια έσοδα εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δημιουργήσει ήδη ένα καταπίστευμα για τη στήριξη αναπτυξιακών έργων σε περιοχές του Λιβάνου που υφίστανται πιέσεις από την αθρόα εισροή προσφύγων, αλλά η χρηματοδότηση σε αυτό το ταμείο είναι ακόμη μικρή.

Στην ίδια τη Συρία, τα τρία χρόνια πολέμου οδήγησαν στην κατάρρευση της βιομηχανικής και γεωργικής παραγωγής κι έχουν ωθήσει σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.

Η έκθεση αυτή εκτιμά ότι από την αρχή της σύγκρουσης το 2011 το ΑΕΠ της Συρίας συρρικνώθηκε κατά 40% και επιπλέον σχεδόν το μισό εργατικό δυναμικό της χώρας είναι άνεργο. Η οικονομική ζημία από τις καταστροφές μόνο στα σπίτια και σε δημόσια κτίρια υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 143,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αλλά αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει», δήλωσε ο Κιμ. «Πρέπει να δεσμευτούμε να αδράξουμε την ευκαιρία ώστε να προετοιμάσουμε συγκεκριμένα σχέδια για εκείνη την ημέρα, όταν τα όπλα στη Συρία θα σιγήσουν και όταν μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση θα εγγυηθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο Κιμ παραλλήλισε την συνεχιζόμενη αναταραχή στη Μέση Ανατολή με τη σύγκρουση στην Ευρώπη προς το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που οδήγησε στην σύνοδο του Μπρέτον Γουντς το 1944, όπου και καθορίστηκε το πλαίσιο για τη παγκόσμια μεταπολεμική οικονομία.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε στην Ευρώπη λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη συνάντηση του Μπρέτον Γουντς.

«Το σήμερα πρέπει να γίνει το νέο 1944 για τη Συρία και για ολόκληρο τον Αραβικό κόσμο», είπε ο Κιμ.

Ο επικεφαλής του διεθνούς οικονομικού οργανισμού δεν ανέφερε πάντως πώς η Παγκόσμια Τράπεζα και οι άλλοι δωρητές θα βοηθήσουν τη Συρία σε περίπτωση που η σύγκρουση παραταθεί για πολλά χρόνια ακόμη.