Υπερδεκαπλασιάστηκαν την τελευταία πενταετία οι Ισραηλινοί τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ενώ στο ίδιο διάστημα οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ισραήλ υπερδιπλασιάστηκαν. Συγκεκριμένα το 2009 επισκέφτηκαν την Ελλάδα 30.000 Ισραηλινοί ενώ πέρυσι έφθασαν στους 400.000 ενώ στις εξαγωγές η αύξηση είναι 159 %.

Συγκεκριμένα, το 2013 επισκέφτηκαν την Ελλάδα 400.000 Ισραηλινοί, 370.000 περισσότεροι σε σχέση με το 2009 (30.000), ενώ στις εξαγωγές η αύξηση ανέρχεται σε 159%.

Τα στοιχεία παρέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Τεχνολογίας, κάνοντας λόγο για άνθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών η οποία, όπως είπε, δεν είναι τυχαία, αλλά επιτεύχθηκε διότι αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες και από τις δύο πλευρές.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

-Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή οκτώ ακόμη υπουργών, τον περασμένο Οκτώβριο στο Ισραήλ, όπου υπογράφτηκαν δέκα διακρατικές συμφωνίες.

-Το μνημόνιο μεταξύ Invest in Israel και Invest in Greece.

-Η πραγματοποίηση πάνω από 250 συναντήσεων μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών επιχειρηματιών στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

-Η τριμερής συμφωνία μεταξύ των υπουργών Ενέργειας Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα πέρυσι τον Αύγουστο.

-Η στενή συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης με τον διεθνούς φήμης Οργανισμό Yozma του Ισραήλ, στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.

«Συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας και του Ισραήλ, μπορούμε να δομήσουμε μια ισχυρή συνεργασία με πολλαπλά οφέλη και για τους δύο λαούς», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και πρότεινε συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, η αμυντική βιομηχανία, οι νέες τεχνολογίες, ο τουρισμός και το real estate, καθώς και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, του αγροτοδιατροφικού τομέα και της επεξεργασία τροφίμων.

«Για τους Έλληνες, το Ισραήλ αποτελεί εταίρο μεγάλης αξίας, φυσικό σύμμαχο και παράλληλα αποτελεί το κατεξοχήν παράδειγμα κράτους που κατόρθωνε να μετατρέπει την ανάγκη σε ευκαιρία, αξιοποιώντας στο μέγιστο το ανθρώπινο δυναμικό του και εισάγοντας νέες, βέλτιστες πρακτικές», κατέληξε ο υπουργός.