Οι πιστωτές της Πορτογαλίας δεν μπορούν να καταβάλουν την τελευταία δόση του δανείου της χώρας, έως ότου διευθετηθεί το ζήτημα που ενέσκηψε με την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας μιας σειράς μέτρων λιτότητας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας είπε ότι αν και το πρόγραμμα στήριξης της χώρας έχει τυπικά ολοκληρωθεί από τα μέσα του Μαΐου, η τελευταία δόση του δανείου εξαρτάται από τους όρους που είχαν υπογραφεί προγενεστέρα με την τρόικα των δανειστών – την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Καθώς υπήρξε μεταβολή αυτών των όρων, η εκταμίευση προφανώς μπορεί να λάβει χώρα όταν ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση», είπε ο Κοέλιο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας απέρριψε την περασμένη Παρασκευή μια σειρά μέτρων λιτότητας που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2014, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στους μισθούς των εργαζομένων του δημόσιου τομέα.

Η απόρριψη αυτών των μέτρων αυτομάτως ένα δημοσιονομικό κενό ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος.

Ο πρωθυπουργός Κοέλιο δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το δικαστήριο να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με την απορριπτική απόφασή του και μέχρι τότε δεν μπορεί να εγγυηθεί το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το επόμενο έτος . Η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2015 από 4% φέτος.

«Δεν είναι εφικτό για το πορτογαλικό κράτος να τηρήσει τη δέσμευσή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο ΔΝΤ για [να μειωθεί το] έλλειμμα στο 2,5% το 2015 χωρίς να είναι σε θέση να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα», είπε, αναφερόμενος στο αίτημα για διευκρινίσεις από το ΣΔ.

«Μπορούμε να επιλύσουμε ένα πρόβλημα μόνον όταν γνωρίζουμε ποια είναι η διάστασή του και δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια είναι», είπε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας .

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το έλλειμμα των 700 εκατομμυρίων ευρώ που προκύπτει στον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερο, καθώς επίκεινται άλλες δυο δικαστικές αποφάσεις επί των μέτρων λιτότητας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

«Από δημοσιονομικής άποψης η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να βρει άλλα μέτρα τα οποία είναι σχεδόν βέβαιο πως στο επίκεντρο θα έχουν αυξήσεις φόρων για όλους τους Πορτογάλους» δήλωσε ο Φιλίπε Γκαρσία , επικεφαλής της Informacao de Mercados Financeiros.

Η τελευταία δόση του πακέτου στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας – το οποίο συνολικά ανήλθε σε 78 δισεκ. ευρώ – είναι 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.