Εκ του σύνεγγυς θα παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εφαρμογή από την Κροατία των συστάσεων των Βρυξελλών, με στόχο τη μείωση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

“Η Κροατία θα είναι υπό συνεχή παρακολούθηση και η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αξιολογεί την πρόοδο της χώρας στην προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο”, δήλωσε πηγή της Επιτροπής, κατά τη χθεσινή παρουσίαση στο Ζάγκρεμπ των συγκεκριμένων συστάσεων του ευρωπαϊκού οργάνου. Από τα πορίσματα της αποστολής αυτής θα εξαρτηθούν και οι νέες προτάσεις των Βρυξελλών.

Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κοινοτικός επίτροπος, Όλι Ρεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα εισάγει πρόσθετα διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών στην Κροατία, αλλά θα παρακολουθεί στενά το πώς η χώρα εφαρμόζει τις σχετικές συστάσεις.

“Θεωρούμε ότι το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Κροατίας προσεγγίζει κατάλληλα τις κύριες προκλήσεις που προσδιορίστηκαν το Μάρτιο. Για τον λόγο αυτό δεν προτείνουμε να ξεκινήσει η Διαδικασία Υπερβολικών Ανισορροπιών. Ωστόσο, θα παρακολουθούμε πολύ στενά την εφαρμογή των σημερινών λεπτομερών συστάσεων, έτσι ώστε να προσφέρουμε την ίδια υποστήριξη στη μεταρρυθμιστική διαδικασία”, δήλωσε ο κ.Ρεν σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση συγκεκριμένων συστάσεων προς τα 28 κράτη- μέλη της ΕΕ.