Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα πως η Λιθουανία ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια για να ενταχθεί στο ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο για να γίνει η χώρα αυτή της Βαλτικής από την αρχή της ερχόμενης χρονιάς το 19ο μέλος του ενιαίου νομίσματος.

Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσαν σήμερα το πράσινο φως για την ένταξή της στο ευρώ τον Ιανουάριο του 2015.

Η Λιθουανία θα γίνει έτσι το 19ο μέλος της ευρωζώνης. Η χώρα «εκπληρώνει τώρα όλα τα κριτήρια σύγκλισης» ανακοίνωσε η Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία «η Λιθουανία μπορεί να υιοθετήσει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2015».

Η απόφαση πρόκειται να υποβληθεί στους ευρωπαίους ηγέτες και στη συνέχεια να επικυρωθεί στα μέσα Ιουλίου από τους υπουργούς Οικονομικών. Το κοινοβούλιο θα έχει επίσης λόγο.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν χαιρέτισε «τη δημοσιονομική πολιτική και τις σοβαρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις» της Λιθουανίας. Οι προσπάθειες αυτές οδήγησαν σε μια «εντυπωσιακή αύξηση της ευημερίας των λιθουανών πολιτών», πρόσθεσε.