Το μοντέλο για τον αποκαλούμενο «φόρο πλουσίων», που προωθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του, το οποίο ηγείται της αυστριακής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, παρουσίασε σήμερα στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Καγκελαρίας, Γιόζεφ Οστερμάγιερ.

Ο υπό συζήτηση φόρος αφορά τους 80.000 πλουσιότερους Αυστριακούς, που θα «επιβαρυνθούν» με φορολόγηση κατά 0,1 - 0,9% της περιουσίας τους, με αφορολόγητο το πρώτο εκατομμύριο ευρώ. Αυτό, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, θα αποφέρει στο κράτος μαζί με το φόρο κληρονομιάς και δωρεάς επιπλέον φορολογικά έσοδα ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Ο υπουργός Καγκελαρίας παρέπεμψε σε έρευνα του Πανεπιστημίου της πόλης Λιντς, σύμφωνα με την οποία το πλουσιότερο 1% του αυστριακού πληθυσμού διαθέτει σήμερα πάνω από 470 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό από το οποίο αν αφαιρεθεί το αφορολόγητο του ενός εκατομμυρίου για τους 80.000 Αυστριακούς εκατομμυριούχους, παραμένει ένα φορολογητέο ποσό 390 δισεκατομμυρίων ευρώ ως περιουσία σε ρευστά, μετοχές ή ακίνητα.

Με ένα μέσο δείκτη φορολόγησης στο 0,5% – που ισχύει και στη γειτονική Ελβετία – τα επιπλέον ετήσια έσοδα από τη φορολογία θα ανέρχονταν, στη βάση αυτής της πανεπιστημιακής έρευνας, σε 1,95 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως επισήμανε ο κ. Οστερμάγιερ, αυτός ο φόρος δεν αφορά σε καμιά περίπτωση τα μεσαία στρώματα ή τους ιδιοκτήτες κατοικιών και δεν θα συνοδεύεται με «εφόδους των εφοριακών σε υπνοδωμάτια και κομοδίνα», καθώς, όπως συμβαίνει και στην Ελβετία, η πρόταση για τον «φόρο πλουσίων» των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, προβλέπει την αυτόνομη δήλωση της περιουσίας από τους ενδιαφερόμενους.

Το ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει απέδειξε η ως τώρα εφαρμογή του στη γειτονική χώρα, όπου μάλιστα τα έσοδα από το «φόρο πλουσίων» υπερβαίνουν τα 4,5 δισεκατομμύρια ετησίως, ανέφερε ο Αυστριακός υπουργός καγκελαρίας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς κατά τους οποίους η θέσπιση του φόρου αυτού στην Αυστρία θα οδηγούσε σε εγκατάλειψη της χώρας από τους πλούσιους: όπως σημείωσε, δεν μπορούν να γίνονται συγκρίσεις με τη Γαλλία.

Αναφερόμενος στην ένταση που καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού ως προς την άμεση εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης που ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες και αρνείται το Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Οστερμάγιερ σημείωσε πως κάποιες φορές τα πράγματα θα πρέπει να λέγονται σαφέστερα, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύει ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, αντικαγκελάριος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ακολουθώντας την πάγια τακτική του κόμματός του, απέρριψε το απόγευμα εκ νέου τον «φόρο πλουσίων», αντιπροτείνοντας να υπάρξει αντί αυτού «πρόσκληση προς τους πλούσιους Αυστριακούς σε εθελοντικές δωρεές για επιστημονικούς σκοπούς ή για αναπτυξιακή βοήθεια».

Αξίζει να σημειωθεί πως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν εμφανίζεται δικαιωμένο στην απαίτησή του να υπάρξει φόρος για τους «πάμπλουτους» της χώρας μετά την πρόσφατη δημοσίευση νέων στοιχείων σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των εκατομμυριούχων στην Αυστρία αυξήθηκε ήδη σε πάνω από 80.000, σε μια χώρα με συνολικό πληθυσμό 8,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Δεν είναι υπερβολικό να ζητάει κάποιος να πληρώσουν επιτέλους οι «πάμπλουτοι» κάτι παραπάνω, ο «φόρος εκατομμυριούχων» είναι θέμα δικαιοσύνης, δηλώνουν στελέχη του κόμματος, απαιτώντας από την ηγεσία του την επιβολή ενός «φόρου εκατομμυριούχων» με μια ταυτόχρονη μείωση των φόρων για τους απλούς εργαζόμενους.