Νέα μέτρα λιτότητας, καθώς και αύξηση φορολογίας ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της Πορτογαλίας, στα πλαίσια μιας ευρύτερης αλλαγής στο συνταξιοδοτικό σύστημα για το 2015.

Ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται η αύξηση των εισφορών των εργαζομένων προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ταμείων και να μειωθούν τα ελλείμματα της χώρας.

Η μεταρρύθμιση, το γενικό πλαίσιο της οποίας είχε συμπεριληφθεί στο κείμενο της δημοσιονομικής στρατηγικής της Πορτογαλίας μέχρι το 2018, που παρουσιάστηκε στα τέλη Απριλίου, προβλέπει ότι οι εισφορές των μισθωτών θα αυξηθούν κατά 0,2%, φτάνοντας το 11,2%.

Παράλληλα, θα αυξηθεί κατά 0,25% και ο ΦΠΑ, φτάνοντας στο 23,25%.

Το προσχέδιο αυτό θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο και αναμένεται να εγκριθεί, αφού η κεντροδεξιά κυβέρνηση διαθέτει άνετη πλειοψηφία.

Η παρουσίαση αυτών των μέτρων που θεωρούνται θεμελιώδους σημασίας για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, γίνεται μετά την απόρριψη, την περασμένη εβδομάδα, τριών άλλων μέτρων που είχαν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2014. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας ακύρωσε τη μείωση των μισθών των εργαζομένων που λαμβάνουν περισσότερα από 675 ευρώ μηνιαίως, την παρακράτηση του 6% (από 5%) στα επιδόματα ανεργίας και ασθενείας καθώς και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση συντάξεων χηρείας. Η κατάργηση αυτών των μέτρων δημιουργεί μια «τρύπα» ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση αποφάσισε για τον λόγο αυτό να προωθήσει νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε αρχικά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ούτως ώστε το μέτρο αυτό να κριθεί από τους 13 δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου πριν από την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2015, το ερχόμενο φθινόπωρο.