Έτοιμη να ενεργοποιήσει την οικονομική βοήθεια εμφανίζεται η σερβική κυβέρνηση μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία της αίτησης συνδρομής της Σερβίας προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, καθώς και ο σχεδιασμός της ανακατεύθυνσης σε επείγοντα έργα αποκατάστασης των κονδυλίων που δεν έχουν αξιοποιηθεί από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας, δήλωσε η αρμόδια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Γιαντράνκα Γιοκσιμόβιτς.

Έπειτα από τον καθορισμό των προτεραιοτήτων και την εκτίμηση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, η διαδικασία για την έγκριση των κονδυλίων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα ενεργοποιηθεί, ανέφερε η κ Γιοκσιμόβιτς σε συνάντηση με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στο Βελιγράδι, Μάικλ Ντάβενπορτ και τους πρέσβεις κρατών- μελών της ΕΕ.

Η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της εκτίμησης των ζημιών και την εκπόνηση του σχεδίου αποκατάστασής τους, με προσδιορισμό των προτεραιοτήτων ανοικοδόμησης και των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης, θα οργανωθεί μία διάσκεψη δωρητών.