Η Πορτογαλία μπορεί να αρνηθεί την τελευταία δόση του προγράμματος βοήθειας η καταβολή της οποίας από τους διεθνείς δανειστές της χώρας αναβλήθηκε εν αναμονή της λήψης ισοδύναμων μέτρων λιτότητας στη θέση εκείνων που ακυρώθηκαν από τα δικαστήρια, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε.

"Μπορεί να εξετάσουμε αυτή τη δυνατότητα, όμως ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει", είπε η Αλμπουκέρκε μιλώντας σε πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης στο περιθώριο μιας διάσκεψης στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επρόκειτο να καταβάλουν στη Λισαβόνα την τελευταία δόση του δανείου, ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως προβλεπόταν στο σχέδιο διάσωσης του 2011, σε αντάλλαγμα για τη λήψη μέτρων λιτότητας και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Όμως η καταβολή της δόσης αναβλήθηκε επειδή η χώρα θα πρέπει προηγουμένως "να εξηγήσει τι σχεδιάζει να κάνει το 2014 και το 2015 ώστε να επωφεληθεί από αυτήν την τελευταία δόση", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιου.

Στις 31 Μαΐου το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τρία μέτρα που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2014, μεταξύ των οποίων και τη σημαντική μείωση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, δημιουργώντας μια "τρύπα" ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει ο κίνδυνος το έλλειμμα αυτό να υπονομεύσει το στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ φέτος.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε την Δευτέρα ότι θέλει να πληροφορηθεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων και για τα υπόλοιπα μέτρα λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί, προτού να παρουσιάσει στους διεθνείς πιστωτές τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνει. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας ολοκληρώθηκε στις 17 Μαΐου και η κυβέρνησή του «δεν σκοπεύει να το επαναφέρει».