Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου.

Όπως δήλωσε στα «Νέα» ο κ. Κεγκέρογλου, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση πρόκειται να εκδοθεί προς το τέλος του μήνα.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός για την αντιμετώπιση των φαινομένων της ακραίας φτώχειας με τη διασφάλιση ενός εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης.

Το πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αρχικά φέτος θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δύο δήμους της χώρας με αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ και θα απευθύνεται σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής στον συγκεκριμένο τομέα, με άξονες την επαρκή εισοδηματική στήριξη, τη διαμόρφωση αγορών εργασίας που προωθούν την ένταξη των ανθρώπων που αποκλείονται από την αγορά εργασίας και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εισοδηματικό όριο για την καταβολή του του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα κινείται στα 4.800 ευρώ, ενώ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα φτάνει στα 400 ευρώ τον μήνα και στα 4.800 ευρώ ετησίως για μία τετραμελή οικογένεια.

Για τους δικαιούχους θα υπάρξουν και άλλες παροχές όπως προγράμματα ένταξης στην εργασία, στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, επίδομα θέρμανσης και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.