Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ρωσία και η Ουκρανία απέτυχαν για άλλη μια φορά στις συνομιλίες που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες να επιλύσουν την διένεξη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου όσον αφορά την τιμή του φυσικού αερίου.

Ωστόσο και οι τρεις σημείωσαν ότι θα συνεχίσουν τις επαφές τους ενόψει της εκπνοής του νέου τελεσιγράφου που έδωσε η Μόσχα στο Κίεβο για την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία η ρωσική εταιρεία Gazprom απειλεί να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταρτίσει ένα έγγραφο, το οποίο αναφέρει την πρόοδο που έχει συντελεστεί μέχρι στιγμής και δίνει ένα πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει μια βεβαιότητα όσον αφορά τις τιμές για ένα έτος.

Αν και οι σημερινές, άνω των τεσσάρων ωρών, συνομιλίες στις Βρυξέλλες δεν είχαν ως αποτέλεσμα την επίτευξη μιας συμφωνίας, ο Έτινγκερ σημείωσε ότι το επόμενο 48ωρο οι τρεις πλευρές θα προσπαθήσουν να σημειώσουν πρόοδο μέσω τηλεφωνικών επαφών.

Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Πρόνταν, ο οποίος μετείχε στις σημερινές συνομιλίες, σημείωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία δεν κατάφεραν να συνάψουν μια συμφωνία για την αποφυγή μιας κρίσης με το φυσικό αέριο και σημείωσε ότι επιζητεί την παρέμβαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου που εδρεύει στην Στοκχόλμη.

Η Ρωσία προτίθεται να μειώσει την τιμή για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία κατά 100 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, αλλά ο Πρόνταν διαμαρτύρεται ότι η Μόσχα δείχνει απροθυμία να εφαρμόσει έναν μηχανισμό καθορισμού των τιμών που να είναι «δίκαιος και να μην κάνει διακρίσεις».

«Χρειάζεται να τα μεταφέρω όλα αυτά στο διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης», σημείωσε.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος μετείχε επίσης στις σημερινές συνομιλίες, συμπλήρωσε παράλληλα ότι η Ουκρανία έχει διορία ως τις 9 πμ την Δευτέρα για να αποπληρώσει κάποια από τα καθυστερούμενα ή να αντιμετωπίσει την προοπτική της προπληρωμής για το φυσικό αέριο που θα της παραδίδεται.

Απαντώντας ο Πρόνταν σημείωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να καταβάλει τις «κατάλληλες πληρωμές για το φυσικό αέριο, για το παρελθόν και το μέλλον».

Λίγο αργότερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο ότι οδηγεί σε αδιέξοδο τις συνομιλίες για το φυσικό αέριο με την απόρριψη της μείωσης της τιμής του που πρότεινε η Ρωσία ώστε να αποσοβηθεί η κρίση που απειλεί τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.