Στον κρατικό προϋπολογισμό της Κροατίας για το 2014 θα μεταφέρεται μεγάλο μέρος της κερδοφορίας των επιχειρήσεων με μέτοχο την κυβέρνηση.

Ο αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης και υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Κοινοτικών Κονδυλίων, Μπράνκο Γκρτσιτς δήλωσε ότι η απόφαση αποσκοπεί στη διευκόλυνση της συλλογής των προβλεπόμενων εσόδων του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο και των υποχρεώσεων της χώρας για τη δημοσιονομική εξυγίανση, όπως αυτές έχουν καθοριστεί στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (Excessive Deficit Procedure- EDP), που ενεργοποίησε η ΕΕ για τη χώρα.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι περισσότερες εταιρείες, οι οποίες ανήκουν εξολοκλήρου ή εν μέρει στο κράτος, θα καταβάλουν ποσοστό 60% των κερδών του 2013 στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό, ανάλογα και με το μερίδιο των μετοχών που κατέχει το κράτος. Οι πληρωμές θα γίνουν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Κάποιες εταιρείες, πάντως, θα απαλλαγούν από την υποχρέωση. Οι εξαιρέσεις αυτές αφορούν σε κεφάλαια που είναι αναγκαία για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Στον αντίποδα, κάποιες εταιρείες θα κληθούν να εισφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των κερδών τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται η πετρελαϊκή ΙΝΑ, η Koncar Electrical Industries, η Petrokemija, η Podravka, η Djuro Djakovic Holding, η Suncani Hvar και ο αερομεταφορέας Croatia Airlines.

Η κροατική κυβέρνηση έλαβε, εξάλλου, απόφαση, με την οποία χαρακτήρισε ως στρατηγικό έργο, το σχέδιο κατασκευής Περιφερειακού Κέντρου Διαχείρισης Αποβλήτων στη Βορειοανατολική Κροατία (Northeast Croatia Regional Waste Management Centre Piskornica).

Το έργο έχει προϋπολογισμό 760 εκατ. κούνα (περίπου 100,3 εκατ. ευρώ) και θα χρηματοδοτηθεί στο μεγαλύτερο τμήμα του από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ενώ εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει κατάλληλη διάθεση των αποβλήτων από τις επαρχίες Βαραζντίν, Κοπρίβνιτσα- Κριζέβτσι, Κραπίνα- Ζάγκοριε και Μεντιμούριε.