Αποπληθωρισμός σε ποσοστό 0,5% καταγράφηκε στη Βουλγαρία τον Μάιο, έναντι του προηγούμενου μήνα, γνωστοποίησε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, η επικεφαλής του Τμήματος Τιμών Καταναλωτή της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας (NSI), Αλμπένα Ντάντσεβα. 

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2013, το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2014 καταγράφηκε αποπληθωρισμός 1%, ενώ τον Μάιο και σε ετήσια βάση καταγράφηκε αποπληθωρισμός 2%. Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός για την περίοδο Ιουνίου 2013-Μαΐου 2014 σε σύγκριση με την περίοδο Ιουνίου 2012-Μαΐου 2013 διαμορφώθηκε στο -1,2%. 

Στο μεταξύ, στις προτεραιότητες που θέτει στην άσκηση των καθηκόντων τα οποία ανέλαβε αναφέρθηκε ο νέος διοικητής της NSI, Σεργκέι Τσβετάρσκι, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά τον χθεσινό διορισμό του από την κυβέρνηση. Ως σημαντικότερες αξιολόγησε τη διαφάνεια και τη δημοσιότητα, με στόχο την αποκατάσταση της εικόνας και της αξιοπιστίας της στατιστικής υπηρεσίας. 

Σημείωσε ακόμη ότι θα επιδιώξει τη βελτίωση της μεθοδολογικής δυνατότητας της NSI, μέσω της δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών για την επαγγελματική εξέλιξη του προσωπικού. Μεταξύ άλλων, όπως είπε, θα εισαχθούν σύγχρονα μέσα και περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που θα διευκολύνουν την πρόσβαση όλων των χρηστών στην πληροφόρηση από την NSI.