Πρώτα η εκπνοή του τελειγράφου, μετά οι συνομιλίες. Η Ρωσία δεν προβλέπει να έχει νέες διαπραγματεύσεις για την τιμή του φυσικού αερίου που παραδίδει στην Ουκρανία πριν από την εκπνοή την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιουνίου του τελεσιγράφου που έχει δώσει στο Κίεβο για την πληρωμή του χρέους του.

"Δεν προβλέπουμε σε αυτό το στάδιο μια συνάντηση", διευκρίνισε σε δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του υπουργείου Όλγκα Γκόλαντ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πιθανότητα οι συνομιλίες ανάμεσα στην ΕΕ, την Ρωσία και το Κίεβο για το φυσικό αέριο να επαναληφθούν αύριο, Σάββατο.

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom έχει ανακοινώσει ότι θα εισαγάγει ένα σύστημα προπληρωμών για την
Ουκρανία και θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην χώρα αν αυτή δεν καταβάλει 1,95 δισεκ. δολάρια ως την Δευτέρα για να αρχίσει την αποπληρωμή του χρέους της.

Παράλληλα η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz ανακοίνωσε σήμερα ότι το Κίεβο προτίθεται να πληρώνει το ρωσικό φυσικό αέριο σε μια συμβιβαστική τιμή των 326 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα για μια προσωρινή 18μηνη περίοδο ώστε να δοθεί ο χρόνος που χρειάζεται για να τερματιστεί η διένεξη για την τιμή του φυσικού αερίου με την Μόσχα.

Ο γενικός διευθυντής της Naftogaz Αντρίι Κομπόλεφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η τιμή αυτή, η οποία είναι υψηλότερη από αυτό που ήθελε να καταβάλει η Ουκρανία και χαμηλότερη από αυτό που ζητούσε η Ρωσία, προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την διάρκεια των συνομιλιών που γίνονται με την μεσολάβηση της ΕΕ.

"Κατά την άποψή μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει έναν συμβιβασμό, ο οποίος δεν είναι κακός", σημείωσε ο Κομπόλεφ, προτείνοντας το Κίεβο να πληρώνει το φυσικό αέριο σε αυτήν την τιμή για μια προσωρινή περίοδο 18 μηνών.

Ουκρανία προτίθεται βάσει ενός τέτοιου συμβιβασμού να εξοφλήσει τους απλήρωτους λογαριασμούς της από το παρελθόν", κατέληξε.