Η ομάδα που εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Κροατίας στις διαπραγματεύσεις με τον ουγγρικό ενεργειακό Όμιλο MOL σε ό,τι αφορά την τροποποίηση του συστήματος διοίκησης της κροατικής πετρελαϊκής εταιρείας INA, είναι δυσαρεστημένη από τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από το Εποπτικό Συμβούλιο της ΙΝΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η MOL (στην οποία η κυβέρνηση της Ουγγαρίας είναι ο μοναδικός μεγάλος μέτοχος, με ποσοστό 24,6%), κατέχει ποσοστό 49,1% και τη διαχείριση των δικαιωμάτων της INA και η κροατική κυβέρνηση ποσοστό 44,84%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η κροατική ομάδα διαπραγμάτευσης εκτιμά ότι οι προτάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου της ΙΝΑ ενισχύουν τη διαχειριστική θέση του ουγγρικού ομίλου.

Στις 29 Μαΐου γνωστοποιήθηκε από την ΙΝΑ ότι το εποπτικό της συμβούλιο ενέκρινε πρόταση για την τροποποίηση του μοντέλου εταιρικής διαχείρισης, με την επισήμανση ότι οι προτεινόμενες αλλαγές κρίθηκαν με γνώμονα το συμφέρον της αποτελεσματικής διοίκησης. Η πρόταση προωθήθηκε προς τους εκπροσώπους των δύο μεγαλύτερων μετόχων, προκειμένου να την εξετάσουν.