Αλαλούμ επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα λογιστικά γραφεία, όπου οι φοροτεχνικοί πρέπει να κάνουν... τάμα για να μπορέσουν να στείλουν τις δηλώσεις των πολιτών.

Στις 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο το σύστημα υπερφορτώθηκε και αδυνατεί να εξυπηρετήσει το κοινό.

Μέχρι και σήμερα μόλις 4 στους 10 φορολογουμένους έχουν εκπληρώσει την εν λόγω υποχρέωσή τους προς την εφορία, ενώ σε εκκρεμότητα είναι 4.000.000 δηλώσεις! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά πάνω από 200.000 δηλώσεις κάτι που σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς είναι αδύνατο να συμβεί, αφού τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν με το TAXISnet παραμένουν.

Έτσι οι λογιστές της Αθήνας ζήτησαν την περασμένη Πέμπτη με επιστολή τους προς τον υφυπουργό Οικονομικών παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων αλλά και του Ε9.

Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών στην επιστολή του επισημαίνει πως παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στο TAXISnet και πολλές δυσλειτουργίες, οι οποίες καθιστούν αδύνατη την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων.

Για αυτόν τον λόγο ζητούν παράταση «για εύλογο χρονικό διάστημα, με βασική προϋπόθεση την ομαλή και συνεχή λειτουργία του συστήματος», ενώ υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις με καταληκτικές ημερομηνίες 30/06 και 31/07.

Στο υπουργείο Οικονομικών από την άλλη, υπάρχει η σκέψη της παράτασης όμως οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι ακόμα κι αν αυτή αποφασιστεί, η προθεσμία καταβολής του φόρου θα παραμείνει η ίδια. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος υποβάλει τη δήλωση του στις 31 Ιουλίου, θα πρέπει να καταβάλει την ίδια ημέρα και τον αναλογούντα φόρο!

Στα 1.000 ευρώ ο μέσος φόρος των εκκαθαριστικών

Την ώρα που τα προβλήματα συνεχίζονται, η εκκαθάριση των δηλώσεων προχωρά κανονικά. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέχρι τα μέσα Ιουνίου έχουν υποβληθεί στο Taxis 2.001.434 δηλώσεις εκ των οποίων έχουν εκκαθαριστεί οι 1.978.327 δηλώσεις.

Το 41,15% των εκκαθαρισμένων δηλώσεων ή συνολικά 814.020 δηλώσεις είναι μηδενικές, 415.423 δηλώσεις ή το 21% των εκκαθαρισμένων δηλώσεων αντιστοιχούν σε πιστωτικές δηλώσεις, ενώ το 37,85% των δηλώσεων ή 748.884 είναι χρεωστικές και αντιστοιχούν σε καταβολή φόρου 760 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος ανά φορολογούμενο ανέρχεται σε 1.013 ευρώ.

ΑΓΓ.ΚΙΛ.