Με κριτήριο το κόστος της ελληνικής διάσωσης ο Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ θέλησε να καταδείξει τις ανάγκες της Ουκρανίας, αφού ανακοινώθηκε ότι διακόπτονται οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην χώρα.

«Αν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, μια χώρα 45 εκατομμυρίων κατοίκων, η Ελλάδα δεν ήταν παρά ψιλοπράγματα σε σύγκριση μ' αυτό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σ' ένα καλοκαίρι. Θα χρειαστεί μια βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων, με τη συμμετοχή των φορολογουμένων και των ψηφοφόρων μας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των ΗΠΑ, του Καναδά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», είπε ο Επίτροπος από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

«Όμως εάν δεν είμαστε έτοιμοι να της παράσχουμε βοήθεια, το κόστος ενός εμφυλίου πολέμου και η διάσπαση μιας τόσο μεγάλης χώρας θα είναι ασυγκρίτως υψηλότερο», προειδοποίησε ο Έτινγκερ.

Ο Έτινγκερ προειδοποίησε επίσης ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει ελλείψεις σε φυσικό αέριο εάν η Ουκρανία αποφασίσει να αντλήσει από τα διαθέσιμα που έχει στο έδαφός της για τις δικές της ανάγκες.